NRK Meny
Normal

- Smågårder er framtiden

Det prisbelønte bondeparet i Lofoten, Tove og Knut Åland mener at landbruket trenger de små gårdene som satser utradisjonelt.

Tove og Knut Åland

Satser videre: Nå bygger Tove og Knut Åland i Vestvågøy nytt fjøs. –Vi tror fremtiden ligger i småskala landbruk.

Foto: Billy Jacobsen / NRK

-Jeg tror småskala satsing er fremtiden. Vi vil alltid trenge noen i landbruket som satser stort og industrimessig. Men vi trenger absolutt de små gårdene som tør å satse utradisjonelt, sier Knut Åland.

Foreldregården

Tove og Knut er begge utdannet i landbruksfag, og overtok etter hvert bruket til Knuts foreldre på Åland gård i Vestvågøy.

-Vi hadde begge da et ønske om å ha full arbeidsdag på gården, i stedet for å være avhengig av en ekstra jobb utenom. Jeg hadde interesse for urter, og Knut gikk lenge og spekulerte på dette med ost.

Og sånn ble urter og ferdig geitost fra eget gårdsysteri det nye på gården, som ellers driver med sau og altså geit.

HØR: Geitost og urter Reporter: Billy Jacobsen

I tillegg har Åland gård vært en del av Gårdsopplevelse Nord i Nordland. Og i en brosjyre fra Norsk Bygdeturisme og Gardsmat ble Åland Gård presentert som ”gode opplevelser i Bygde-Norge”.

Og i 2007 ble paret vinnere av Næringsprisen i Vestvågøy kommune.

Bygger ut

Akkurat nå er det bygging av moderne nytt fjøs på 300 kvadratmeter, mer enn dobbelt så stort som gammelfjøset, det handler mest om på gården.

-En del av denne satsingen er at vi samtidig inngår samdrift med naboen i melkeproduksjonen. Dette betyr blant annet at vi får bedre muligheter til ordnet fritid, sier Tove.

Åland Gård lager fem tonn ost i året. Alt selges, enten lokalt fra gårdens eget utsalg, eller på markeder og messer, mens bedriften også er en del av en pakke med ”smaken av Lofoten”, som en annen prisbelønnet matprodusent i Lofoten står bak, nemlig Lofotprodukter.