Hopp til innhold

- Holder Hamsun levende

- Gjennom Hamsunsenteret vil Knut Hamsuns forfatterskap holdes levende for nye generasjoner, sa kronprinsesse Mette Marit i sin åpningstale.

Mette-Marit

ÅPNET: Kronprinsesse Mette-Marit hadde æren av åpne det nye Hamsunsenteret på hamarøy.

Foto: NRK

- I framtiden håper jeg dette vil bli et reisemål for kulturinteresserte fra hele verden, sa kronprinsesse Mette Marit.

SE BILDEGALLERI: Bilder fra åpningen av Hamsunsenteret

Folkehav

Omlag 4000 mennesker var tilstede under åpningen og fikk med seg kronprinsessen tale.

- Hamsuns forfatterskap er befolket av vandrere. Gjennom hans mylder av mennesketyper kan vi reflektere over vår tids rastløshet, skapt både av et personlig indre jag og av konflikter som fremtvinger migrasjon. Gjennom det nye senteret kan Knut Hamsuns forfatterskap holdes levende og aktuelt for nye generasjoner, sa Mette Marit da hun åpnet det nye Hamsunsenteret i dag.

Mette-Marit

4000 MENNESKER: Mette-Marit var tilstede sammen med omlag 4000 andre på åpningen av det nye Hamsunsenteret.

Foto: Knut Folkestad / NRK

Kronprinsessen tok også opp diskusjonen rundt Hamsuns ståsted under krigen.

- Leter man etter et budskap om fred og forsoning er ikke Knut Hamsun den man oppsøker, sa hun.

Hamsunsenteret

FOLKEHAV: Det så nesten ut som en maurtue foran

Foto: Knut Folkestad / NRK

Storstilt åpning

Det var en storstilt åpning av Hamsunsenteret. Dessverre falt lyden ut ved flere anledninger, og mange forlot området lenge før programmet var ferdig.

LES OGSÅ: Festen er i gang

I strålende solskinn var det rene fuglefjellet av sommervarme nordlendinger, der langt flere var kledd i t-skjorte og bar overkropp enn i penskjorter og svartdress.

Både kronprinpresse Mette Marit og kulturminister Trond Giske fikk varm applaus da de skred fram mellom tausperringene fram mot Hamsunsenteret.

Elsket og hatet

Det har vært forskjellige oppfatninger rundt hvordan det nye Hamsunsenteret ser ut. "Norges styggeste bygning". "Bygget har ingen ting med hamsun å gjøre". Det har ikke manglet på kritiske røster. Bygningen er blitt kritisert og utskjelt for sin kontroversielle form.

En uhøytidelig avstemming på NRK Nordland sine nettsider viser at nesten halvparten av de som har stemt synes det nye Hamsunsenteret er "Norges styggeste bygning" istedet for å se på det som et praktbygg som man kan være stolt av.

Les: Fint eller stygt - Hva mener du?