Ordningen med fritt sykehusvalg har gjort at svært mange pasienter som tilhører lokalsykehusene på Helgeland, reiser til sykehus i Trøndelag.
At folk velger andre sykehus, viser at fritt sykehusvalg fungerer, sier John Alvheim.
- Det er en reell konkurranse som sykehusene rundt i landet må ta på alvor, sier han.
For få pasienter
For Helgelandssykehuset er det et stort problem at folk svikter sine egne lokalsykehus. Bare i år blir ekstrautgiftene på 40 millioner kroner. Og samtidig svekkes pasientgrunnlaget for Sandnessjøen - de får rett og slett for få pasienter å behandle.
Men fritt sykehusvalg er kommet for å bli, og Sandnessjøen må konkurrere om pasientene, sier Alvheim.
- Det må jo være ett eller annet ved dette sykehuset som gjør at pasientene heller reiser ut og finner alternativer, sier han.

John Alvheim
Lederen i helse- og sosialkomiteen vil ikke si noe om framtiden for lokalsykehuset i Sandnessjøen. Men han mener det går mot færre lokalsykehus.
- Vi må være forberedt på at mange av de lokalsykehusene som i dag har akuttberedskap, må legge om driften og gå inn i det vi kaller annenlinjetjenesten som rene lokalsykehus, sier Alvheim.
- Varselklokkene bør ringe
For sykehuset i Mosjøen er det allerede bestemt at akuttilbudet skal bygges kraftig ned. Og selv om Helgelendingene har hatt en tradisjon for å velge sykehus i Trøndelag, så bør varselklokkene nå ringe i Sandessjøen.
- Jeg tror ikke pasientene som velger Trøndelag, gjør det for moro skyld. De gjør det nok fordi de føler seg tryggere på kvaliteten der, sier John Alvheim