Normal

- Regjeringa svikter på oljevern

Frp-leder Siv Jensen besøker i dag Lofoten - der går hun til angrep på regjeringa som hun mener har sviktet i satsninga på oljevernberedskap.

Siv Jensen i Lofoten

Siv Jensen kritiserer regjeringa for dårlig satsning på oljevernbedredskap.

Foto: John Inge Johansen

Siv Jensen kritiserer regjeringa for dårlig satsning på oljevernbedredskap. Bakgrunnen er forliset utenfor Langesund der oljeutslippet sprer seg langs hele sørlandskysten.

Store mangler

- Det sviktyer på flere områder. I 2006 nektet kystminister Helga pedersen (Ap) å offentliggjøre en rapport som viste de mangelfulle investeringsbehovet i Kystverket. Etter at vi la press på stasministeren ble rapporten offentliggjort. Her viste det seg at det manglet på 300 millioner kroner for å få en fullverdig oljevernberedskap i Norge, sier Jensen.

En annen ting Frp-lederen er opptatt av er de havgående slepebåtene.

Les også: Skal rydde opp i oljesøl

- Dagens flåte dekker kysten i nord ned til Røst. Det finnes ikke tilsvarende kapasitet sør for Lofoten. Det er helt avgjørende at denne beredskapen finnes slik at man kan få opp oljen før den treffer land, sier hun.

Video nsps_upload_2009_8_4_8_26_9_1684.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Video: Vil ha oljeutbygging

For olje i nord

-Men viser ikke dette at vi må være forsiktig med å slippe oljebransjen til i sårbare områder, som Lofoten og Vesterålen.

- Nei, fordi alle de store ulykkene i norsk farvann har kommet fra skipsforlis. Vi kan nevne "Server"-forliset, "Rocknes"-ulykken og nå i Langesund. Norske oljeinstallasjoner har tilnærmet nullutslipp og svært høy sikkerhet. Vi skal ikke blande disse to sakene sammen, slik som SV ynder å gjøre for å skape forvirring rundt dette, sier Jensen.

- Ikke god nok

Geir-Ketil Hansen

Stortingsrepresentant for SV i Nordland Geir-Ketil Hansen.

Foto: Sigurdsøn, Bjørn

Stortingsrepresentant for SV i Nordland Geir-Ketil Hansen er overrasket at så mye olje får spre seg langs kysten fra Telemark og sørover.

- Det er tragisk og understreker at oljevernberedskapen i sør ikke er god nok. Nå ble grunnlaget for den oljeberedskapen vi har i dag lagt under den forrige regjeringa som ei egen melding på Stortinget. Den gangen ville ille FrP være med på å øke beredskapen, det ville SV, sier Hansen.

Han mener tankskip-forliset viser at Lofoten og Vesterålen ikke bør åpnes for oljeleting.

- En ulykke i de de mest sårbare fiskeriområdene utenfor Lofoten og Vesterålen vil være mangedobbelt av det vi ser på Sørlandet nå, sier Hansen.

Kritiserer Jens

Siv Jensen kritiserer Jens Stoltenberg for å unngå debatten om oljevirksomhet i nord med å vente til etter forvaltningsplanen legges frem neste år.

- Uten et klart ja til oljevirksomhet vil mulighetene for å utvikle denne landsdelen næringsmessig falle langt tilbake. Jeg mener det er helt avgjørende å satse både på olje- og gassproduksjon og fornybar energi, noe denne landsdelen har alle fortutsetninger for å være ekstremt gode på.