- Polakker fikk 31 kroner timen

Luselønn, kummerlige boforhold, fikk verken verneutstyr eller arbeidsklær, ifølge Fellesforbundet.

Håndverkere

UNDERBETALT: Polske bygningsarbeidere jobbet for luselønn, ifølge Fellesforundet.

Foto: Fjeldstad, Knut / SCANPIX

- Sjokkerende og sosial dumping på høyt nivå, mener Fellesforbundet.

Det var før jul at Fellesforbundet fikk en  telefon fra polske bygningsarbeidere i Lofoten som ville ha informasjon om hvordan de kunne organisere seg.

Ble oppringt

- Vi ble svært overrasket. Tidligere har ikke polske arbeidere villet snakke med oss, men nå var de sinte og frustrerte sier inspektør Sture Beiermann i Fellesforbundet. Sammen med Arbeidstilsynet arrangerte Fellesforbundet et møte med 18 polakker som jobbet på ulike anlegg i Lofoten.

Og det var rystende historier de fikk høre da de begynte å snakke med de polske bygningsarbeiderne. 

- Dette var like før jul, og polakkene fortalte at de ikke hadde fått lønn på lang tid.

12 timer i seks dager

- De fortalte om arbeidsdager på over 12 timer seks dager i uken. På papiret tjener de 120 kroner timen men dette er ikke reelt. De hadde en timelønn på mellom 31 og 60 kroner, fortalte en av arbeiderne på møtet, sier Beiermenn. 

Polakkene skal heller ikke fått utdelt arbeidsklær og sikkerhetsutstyr.

15 delte bad

- De opplyste også at de jobbet doble dager, men fikk betalt for en vanlig dag. Boforholdene var kummerlige, opptil 15 mann bodde i en leilighet med to soverom og ett bad, forteller Fellesforbundets inspektør.

Reiste hjem

Arbeiderne reiste tilbake til Polen før jul. De er ikke kommet tilbake til Norge etter juleferien.

Sture Beierman tok kontakt med firmaet Deco Norge AS på Reine som leier ut de polske arbeiderne. Daglig leder av firmaet benektet at de 18 arbeiderne jobbet for ham.

NRK Nordland har vært i kontakt med daglig leder Jozef Mierzwa  i Deco Norge AS, som tilbakeviser all kritikk. Han sier at firmaet følger alle norske regler, og betaler alle sine arbeidere tarifflønn.

- De 18 arbeiderne påstår at de ikke fikk utbetalt lønn til jul i fjor?

- Dette er bare tull , alle fikk utbetalt all lønn sierJozef Mierzwa.

Stengte byggeplass

På inspeksjon på Reine hos det sammen firmaet denne uken møtte Fellesforbundets inspektør tre utenlandske bygningsarbeidere.

- De bygde en toetasjes rorbu, men hadde ikke stillaser, bare to stiger. Det hadde ikke personlig verneutstyr, verken hjelm eller vernesko, forteller Sture Beiermann. 

Byggeplassen ble stengt umiddelbart.

- Jeg ringte ledelsen og ga beskjed om at dersom ikke forholdene ble utbedret ville saken bli anmeldt til politiet, forteller Beiermann til NRK.

Like etter ble forholdene utbedret.