- Bryllupshysteri hjemme i Sverige

Svensker føler folk i hjemlandet tar helt av når det nå er klart for kongelig bryllup.

Kongelig bryllup i Sverige på lørdag

LESER IKKE OM KONGELIGE: Carolina Hautajærvi blar bare videre i avisen når det dukker opp artikler om de kongelige i Sverige.

Foto: Håvard Karlsen / NRK

- De bryr seg jo ikke om oss, og så skal vi liksom bry seg om dem når de skal gifte seg, sier Carolina Hautajærvi.

Hun jobber på caféen "Min Plass" i Bodø og kom til byen fra Avestad i Sverige for tre måneder siden.

Bryllupsfeber

Det store sirkuset som er rundt bryllupet mellom svenske kronprinsesse Victoria og Daniel Westling har Hautajærvi fått med seg. Hun mener sine egne landsmenn tar unødvendig mye av og at det er for mye oppstyr. Det er kjæresteparet Mijah Johansson og Marcus Lundin helt enige i.

- Jeg skjønner ikke hvorfor folk tar så av på grunn av dette. Det er helt sykt hvordan media dekker dette. Det er tross alt bare to personer som gifter seg. Vi har ikke akkurat bryllupsfeber for dette, sier Lundin.

Både Johansson og Lundin jobber på restauranten "Bjørk" i Bodø. Der jobber det flere som er fra Sverige.

- Det er nok mange som er interessert i bryllupet. Alt som gjelder kongehuset er stort for Sverige, sier Mijah Johansson.

LES OGSÅ: Første prøve for brudepike Ingrid Alexandra

Kongelig bryllup i Sverige

MEDIESIRKUS: Marcus Lundin og Mijah Johansson synes mye er overdrevet når det gjelder det kongelige bryllupet i Sverige på lørdag.

Foto: Håvard Karlsen / NRK

- Bra for Sverige

Og en som faktisk er litt interessert og som mener det kongelige bryllupet er veldig bra for Sverige er Anja Rehnberg fra Stockholm.

- Dette er utrolig bra for Stockholm og turismen der. Jeg håper bare været er på bryllupsparets side på lørdag.

Hun mener den store mediedekningen bare er positiv.

- Det har jo vært slik i flere uker og måneder nå. Flere TV-programmer har fulgt de og mange har blogget på nettet om bryllupet. Dette er bare kjempeflott, sier Rehnberg.

Akkurat det får hun ikke støtte fra Carolina Hautajærvi på.

- Nei, hver gang jeg kommer over en artikkel med Madde eller noen andre fra kongehuset, så blar jeg bare videre i avisen.

LES OGSÅ: Republikanerjakt i kongelig bryllup

Victorias 32-årsdag feiret på Sollidens slott

SKAL GIFTE SEG: Det er på lørdag at kronprinsesse Victoria og Daniel Westling skal gifte seg. Her fra kronprinsessens 32-årsdag.

Foto: Paul Madej / SCANPIX
Får ikke feiret

Men Anja Rehnberg trekker parallell til hvordan det var da kronprins Haakon giftet seg med Mette-Marit Tjessem Høiby.

- Det er et kongehus det er snakk om og noe som vi er veldig stolte av. For oss er dette veldig stort, på lik linje med hvordan det var for dere nordmenn da kronprinsen giftet seg, sier hun.

Til Sverige kommer det svært mange kongelige og prominente gjester fra hele verden i anledning bryllupet. Selv får ikke Anja Rehnberg feiret skikkelig.

- Jeg skal være på jobb hele dagen, så det blir ikke noe særlig feiring på meg. Men det er nok mange som feirer hjemme i Sverige.

LES OGSÅ: Ingrid Alexandra blir brudepike

Ikke inspirert

Når bryllupsfeberen er stor i nabolandet, kunne man kanskje tro at det kongelige bryllupet ville inspirere flere til å gifte seg i nærmeste fremtid. For kjæresteparet fra Sundsvall er det ikke slik.

- Nei, jeg er ikke inspirert. Man finner ikke bare plutselig ut at man skal gifte seg fordi at andre gjør det, sier Mijah Johansson.

- Jo, nå bærer det rett til Rådhuset for å gifte seg, ler kjæresten Marcus Lundin.

Vil du sitte klistret til TV-skjermen og følge det svenske kongelige bryllupet på lørdag?