NRK Meny
Normal

- Oljeministeren bør gå

Stortingsrepresentant Ivar Kristiansen fra Høyre mener olje- og enerigiminsteren bør gå av etter utspillet om nei til oljeaktivitet i Lofoten.

Olje og energiminister Terje Riis-Johansen

Olje og energiminister Terje Riis-Johansen bør gå av, mener Høyres Ivar Kristiansen.

Foto: Holm, Morten / SCANPIX

Ivar Kristiansen fra Høyre mener utspillet fra olje og energiminster Terje Riis-Johansen i går er hårreisende. Det var i et intervju at senterpartistatsråden sa at han personlig mener det vil være galt å åpne for oljeboring i Lofoten. Nå krever Kristiansen at statsråden går av.

– Det som Terje Riis-Johansen bør gjøre er å gå av som statsråd fordi at å holde oljeindustrien og norges økonomiske lokomotiv for narr, slik ha han gjør nå, det kan ikke vedvare.

– Er det slik å forstå at du og Høyre krever Riis-Johansens avgang?

– Jeg synes svaret gir seg selv. Dette må statsministeren komme på banen å avgjøre, fordi det er brukt mange hundre millioner på utredninger. Men når du har en statsråd som ikke vil, så vil han heller ikke styre et departement hvor dette er hovedaktiviteten innefor departementets domene.

Stortingsrepresentant (H) Ivar Kristiansen

Stortingsrepresentant (H) Ivar Kristiansen mener oljestatsråden holder oljenæringa for narr.

Foto: Dan Henrik Klausen / NRK

Mange reaksjoner

Kristiansen er ikke alene om å reagere på utspillet. For eksempel mener Røstordfører Arnfinn Ellingsen at dette betyr kroken på døra for hele spørsmålet, og at det er en stor seier for motstanderne. Hos Oljeindustriens Landsforening (OLF) er vi skuffet, sier informasjonsjef Sigbjørn Aanes.

– Det har jo vært kjent lenge hva Senterpartiet mener om dette spørsmålet. Men vi er likevel skuffet over at olje- og energiminsteren har valgt å si personlig nei til Lofoten og Vesterålen.

–Har dere likevel tillit til den jobben de gjør?

Sigbjørn Aanes

Sigbjørn Aanes, informasjonssjef i OLF er skuffet over at minsiteren har valgt å si personlig nei til Lofoten.

Foto: Kåre Riibe Ramskjell / NRK

Det er statsministeren som uttrykker tillit til sine statsråder, olje- og gassindustrien og OLF jobber godt med de statsråder som til enhver tid måtte befinne seg i olje- og energidepartementet og vi har også et godt og ryddig forhold til regjeringen.

Uproblematisk utspill

Statsminister Jens Stoltenberg sa i går at utspillet er uproblematisk og at regjeringspartiene vil ta stilling til forvaltningsplanen for havområdene utenfor Lofoten neste år.