NRK Meny
Normal

- Oljekampen kan velte regjeringen

Tidligere leder i Nordland Arbeiderparti, Gunnar Skjelvik, mener spørsmålet om oljeleting utenfor Lofoten og Vesterålen har kraft nok i seg til å velte det rød-grønne regjeringssamarbeidet.

Oljeprotester

OLJEFRITT LOFOTEN OG VESTERÅLEN: 150 personer fra Natur og Ungdom demonstrerer utenfor Arbeiderpartiet sitt landsmøte i 2009.

Foto: Lars Helge Rasch / NRK

Et splittet Arbeiderparti kan avgjøre utfallet i spørsmålet om oljeleting utenfor Lofoten og Vesterålen. Både tilhengere og motstandere mener debatten rundt Forvaltningsplanen for Barentshavet , blir årets viktigste politiske debatt.

– Det kommer an på hvordan regjeringspartiene legger det opp og hvordan de velger å håndtere saken. Står alle partiene steilt på sine standpunkter, så har den kraft nok til å sprenge regjeringen, sier Gunnar Skjellvik, tildigere leder i Nordland Arbeiderparti.

Plan skal være klar før sommeren

Forvaltningsplanen for det marine miljø i Barentshavet og havområdene utenfor Lofoten, skal være ferdig før Stortinget tar sommerferie. Målet med planen er å skape en forvaltning som er helhetlig og basert på økosystemet.

Både en hardt presset oljenæring og politikerne, ikke minst i de rød-grønne regjeringspartiene, venter nå i stor spenning på konklusjonene fordi planen blir helt avgjørende for om det blir oljeleting utenfor Lofoten og Vesterålen.

Gunnar Skjellvik

Gunnar Skjellvik

Foto: NRK

Men Gunnar Skjelvik mener det ikke er grunnlag for varig vern av dette området.

– Jeg tror det store flertallet i Arbeiderpartiet ønsker å gå videre med ei utvikling av gass i Nord-Norge, og det gjelder også Lofoten og Vesterålen, sier Skjellvik.

Mener splittelse støtter nei-standpunkt

Folkeaksjonen for Lofoten og Vesterålen har i år fått en leder som på fulltid kan jobbe for å hindre at det blir oljeleting utenfor Lofoten og Vesterålen, og Gaute Wahl tror at splittelsen i Arbeiderpartiet og LO i spørsmålet vil føre til at Ap ikke vil presse fram en oljelting.

– Det er helt klart at Arbeiderpartiet er splittet. Og så er fagbevegelsen splittet. Og vi vet i hvor stor grad Arbeiderpartiet lytter til fagbevegelsen. Så det er abolutt ikke gitt her at Arbeiderpartiet kommer til å presse på for å få oljeleting, sier Wahl.

SV er klare til kamp

Leder i SV, Kristin Halvorsen mener kampen om olje og gass i Lofoten og Vesterålen blir utrolig viktig i år.

- Vi har tenkt å vinne saken om Lofoten og Vesterålen fordi vi har så mange gode argumenter som taler for vår sak. Dette blir en viktig utfordring for oss i 2010, men den oljen eller gassen som befinner seg i Lofoten og Vesterålen går ingen steder. Det er ingen grunn til at vi skal gamble med fornybare ressurser for å sette opp tempoet for å få utvunnet det.

- Jeg regner med at det blir tøffe runder, og tøffere enn før, fordi det også er større utfordringer i forhold til den industrien som har levert til olje- og gass-sektoren, sier hun.

- Det er ingen hemmelighet at det i Arbeiderpartiet er svært mange som ønsker utbygging, blant annet din tidligere regjeringskollega Odd Eriksen, og har SV i det hele tatt noe å gå på i denne saken?

- Dette blir jo på mange måter en test på hva vi satser på for framtiden, ikke bare miljømessig, men også hvilken retning vi skal velge for Norge framover. For vi kan ikke lene oss tilbake på gamle kunster. Satsingen vår på olje og gass må jo erstattes av en fornybar satsing. Vi mener vi har gode argumeneter både i forhold til den lokale situasjonen, klimasituasjonen og næringspolitikk, sier Halvorsen.

Kristin Halvorsen (SV)

KLARE TIL KAMP: - Vi skal kjempe hardt for å unngå at det blir åpnet for olje- og gassvirksomhet i Lofoten og Vesterålen, sier SV-leder Kristin Halvorsen.

Foto: Erlend Aas / Scanpix

Men i følge flere sentrale medlemmer i SV så går partiets grense for deltakelse i regjeringen ved Lofoten og Vesterålen, og vil det i det hele tatt være mulig for deg å få partiet til å fortsette i regjering dersom dette området ikke blir fredet?

- Torskestammen må bevares

- Jeg tror ikke den situasjonen kommer til å oppstå og det er fordi det finnes så mange gode grunner til å ikke åpne Lofoten og Vesterålen for olje- og gassvirksomhet. Det er kunnskap vi allerede har, vi kommer til å få mer kunnskap som trekker i samme retning. Dette handler om å ta vare på den siste store torskestammen i verden og om klima, men det dreier seg også om næringsutvikling og hvilket kunnskapssamfunn vi skal bygge opp for framtiden, sier Halvorsen.

- Betyr det du sier at du føler deg temmelig sikker på at Jens Stoltenberg kommer til å støtte deg, og at han kommer til å si til utbyggingstilhengerne i sitt eget parti at dette området må fredes?

- Vi forbereder oss på en knallhard kamp på dette området fordi det kommer til å være sterke interesser som ønsker å se kortsiktig på de ressursene som måtte være innenfor olje- og gass-sektoren i Lofoten og Vesterålen.

- Det er helt opplagt at presset i denne saken kommer til å være tøffere enn det vi trodde bare for noen få år siden, og slik det var for fire år siden. Dette er faktisk et område som kunne vært åpnet for virksomhet om det ikke hadde vært for at SV satt i regjering i den perioden vi har lagt bak oss. Vi ruster oss nå til kamp, vi har veldig gode argumenter og vi har tenkt å vinne, sier Kristin Halvorsen.