- Øker motstanden mot olje

En informasjonskampanje om seismikkskyting øker motstanden mot olje mener Fiskarlaget.

Tre fiskebåter hindret seismikkskipet "Polshkov" å drive oljeleting i havområdet utenfor Vesterålen

SEISMIKK: I fjor sommer hindret tre fiskebåter seismikkskipet 'Polshkov' å drive oljeleting i havområdet utenfor Vesterålen.

Foto: Scanpix / SCANPIX

I dag starter Oljedirektoratet en større informasjonskampanje i Nordland om seimikkskyting. Målet med kampanjen er å unngå konflikter mellom oljenæringen og fiskere.

Men lokale fiskerne tror det bare vil øke motstanden mot de omstridte undersøkelsene av havbunnen utenfor Lofoten og Vesterålen.

Skal ikke misjonere

- Oljedirektoratet skal ikke misjonere. Oljedirektoratet skal informere, sier informasjonsansvarlig Eldbjørg Vaage Melberg i Oljedirektoratet.

Melberg forventer ikke korpsmusikk når hun klokka 09.00 i dag inviterer til informasjonsmøte om seismikkskyting i Andøy.

Seismikkskyting vil si å bruke trykkluftsbølger for lete etter blant annet olje og gass.

- Når fiskerne vet mer om hva vi holder på med og vi vet mer om fiskernes aktivitet så tror jeg at muligheten for sameksistens øker, sier Melberg.

I fire måneder i sommer skal et skip trekke flere tusen meter lange kabler rundt i de fiskerike områdene utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja. Det vil sannsynligvis skremme fisken, og kan påvirke ynglingen og fiskefangstene kan bli mindre.

- Anti olje

Formann i Nordland fylkes fiskarlag, Tom Tobiassen drar selv line utenfor Vesterålen. Han mener informasjonsmøtene vil være en vekker for folk, som bare vil øke motstanden oljeaktiviteten.

- Jeg tror skepisen til olje-virksomhet bare blir større.

- Jeg tror holdingen blir mer anti olje, sier Tobiassen.

I fjor gjennomførte fiskerne aksjoner mot seismikkfartøyer. Tobiassen i fiskarlaget ser ikke bort fra at det skjer i år også, men oljedirektoratet kommer ikke til å endre planer sine for sommeren, selv om fiskerne protesterer på infomøtene.

- Vi har en tidsperiode der vi disponerer fartøyer. I den perioden skal vi samle så mye informasjon som mulig, sier informasjonsansvarlig Eldbjørg Vaage Melberg i Oljedirektoratet.

Det første informasjonsmøtet holdes i Andøy i dag. Seismikkskytingen starter rundt 15. mai og varer i fire måneder.

Video

Distriktsnyheter fra Nordland. TV
Adrian (27) må vise finger, rope, rekke tunge og lage kysselyder. Helst når det passer ekstremt dårlig.
Venke opplevde enhver hesteeiers mareritt da hun oppdaget en fremmed mann i stallen hennes.