- Øker motstanden mot olje

En informasjonskampanje om seismikkskyting øker motstanden mot olje mener Fiskarlaget.

Tre fiskebåter hindret seismikkskipet "Polshkov" å drive oljeleting i havområdet utenfor Vesterålen

SEISMIKK: I fjor sommer hindret tre fiskebåter seismikkskipet 'Polshkov' å drive oljeleting i havområdet utenfor Vesterålen.

Foto: Scanpix / SCANPIX

I dag starter Oljedirektoratet en større informasjonskampanje i Nordland om seimikkskyting. Målet med kampanjen er å unngå konflikter mellom oljenæringen og fiskere.

Men lokale fiskerne tror det bare vil øke motstanden mot de omstridte undersøkelsene av havbunnen utenfor Lofoten og Vesterålen.

Skal ikke misjonere

- Oljedirektoratet skal ikke misjonere. Oljedirektoratet skal informere, sier informasjonsansvarlig Eldbjørg Vaage Melberg i Oljedirektoratet.

Melberg forventer ikke korpsmusikk når hun klokka 09.00 i dag inviterer til informasjonsmøte om seismikkskyting i Andøy.

Seismikkskyting vil si å bruke trykkluftsbølger for lete etter blant annet olje og gass.

- Når fiskerne vet mer om hva vi holder på med og vi vet mer om fiskernes aktivitet så tror jeg at muligheten for sameksistens øker, sier Melberg.

I fire måneder i sommer skal et skip trekke flere tusen meter lange kabler rundt i de fiskerike områdene utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja. Det vil sannsynligvis skremme fisken, og kan påvirke ynglingen og fiskefangstene kan bli mindre.

- Anti olje

Formann i Nordland fylkes fiskarlag, Tom Tobiassen drar selv line utenfor Vesterålen. Han mener informasjonsmøtene vil være en vekker for folk, som bare vil øke motstanden oljeaktiviteten.

- Jeg tror skepisen til olje-virksomhet bare blir større.

- Jeg tror holdingen blir mer anti olje, sier Tobiassen.

I fjor gjennomførte fiskerne aksjoner mot seismikkfartøyer. Tobiassen i fiskarlaget ser ikke bort fra at det skjer i år også, men oljedirektoratet kommer ikke til å endre planer sine for sommeren, selv om fiskerne protesterer på infomøtene.

- Vi har en tidsperiode der vi disponerer fartøyer. I den perioden skal vi samle så mye informasjon som mulig, sier informasjonsansvarlig Eldbjørg Vaage Melberg i Oljedirektoratet.

Det første informasjonsmøtet holdes i Andøy i dag. Seismikkskytingen starter rundt 15. mai og varer i fire måneder.