Hopp til innhold

- Nordland ikke noe eventyrland

LO-topp Øyvind Silåmo er lei av verne-kåte rikspolitikere. Han mener de ikke forstår nordlendingene.

Lofoten

LOFOTEN: Rikspolitikere reiser til Lofoten og Vesterålen for å vise sin motstand mot olje- og gassvirksomhet.

Foto: Hvaal, Morten, Foto 1987: Morten Hvaal, NTB / Scanpix / SCANPIX

- En del rikspolitikere ser dette utenifra og ser på Nordland som et evntyrland der du kan være i tre uker. Men vi som bor her må ha noe å gjøre her hele året, sier distriktssekretær Øyvind Silåmo i LO.

Silåmo mener fylket blir vernet ihjel.

Sanker stemmer i Nordland

Distriktssekretær i LO Nordland Øyvind Silåmo

LIKER IKKE STEMME SANKERE: Øyvind Silåmo i LO misliker at rikspolitikere reiser til Nordland for å sanke stemmer.

Foto: Eva Cathrine Berget / NRK

Han mener at rikspolitikerne reiser til Nordland for å sanke stemmer og at dette går på bekostning av sysselsetting og vekst i nord. Silåmo er lei av at politikere som Erik Solheim og Inga Marte Torkildsen vil verne naturressurser som kan brukes til næringsutvikling.

Han begrunner utspillet med eksemplene vernet av Vefsna, utbygginga av sjøhus i Saltstraumen og protestene not utvinning av olje og gass utenfor Lofoten og Vesterålen.

LES OGSÅ: - Vi har bare en Saltstraumen

LES OGSÅ: Krever 900 millioner for elv

- Engasjement rundt en lokal sak blir til problem. Hvis vi ikke får tatt disse naturressursene i bruk så har Nordland tapt kampen om innbyggerne, sier Silåmo.

Flytte-fylket

Nordland er det fylket i landet flest flytter fra. Silåmo peker på at naturressursene er grunnen til velferdssamfunnet vi har i dag.

Åsa Elvik

IKKE NOE PROBLEM: Åsa Elvik (SV) mener det er flott at rikspolitikere reiser til Nordland for å se hva som skjer i fylket.

Foto: Susanne Lysvold

- Jeg ser at alle er glade for tiltakspakkene som kommer. Jeg tror ikke Romania har råd til slike tiltakspakker. Vi har råd til dette fordi vi har naturressurser som vi har forvaltet.

LES OGSÅ: Oljenæringa sikler på Lofoten

Stortingsrepresentant Åsa Elvik (SV) forstår ikke at det er et problem at rikspolitikere har meninger om spørsmål i Nordland.

- Jeg synes det er bra at nasjonale politikere engasjerer seg i slike spørsmål og kommer til Nordland.

- Det hadde vært rart om miljøvernminister Erik Solheim ikke hadde reist hit for å se hvordan vi har det. Jeg forstår ikke at noen kan reagere på det, sier Elvik til NRK.