Hopp til innhold

Mattilsynet tjoret selv fast sau

Først etter at NRK fikk bondens private videopptak, innrømmer Mattilsynet at de har gjort en feil.

Sigmunn Salomonsen

SIGMUNN SALOMONSEN BANDT ALDRI FAST NOEN SAU: Anklager Mattilsynet for bildeforfalskning.

Foto: John-Inge Johansen / NRK

Da sauebonde Sigmunn Salomonsen like før påske mistet råderetten over bestanden på nesten tre hundre dyr, vakte det stor oppsikt i mediene.

Dyrene ble tvangsslaktet, og svært mange av sauene var drektige, men Mattilsynet mente det var nødvendig å avvikle besetningen.

- Forfalsker bildebevis

Men i dag kan NRK vise de private videoopptakene mannen selv gjorde da politiet og Mattilsynet var på gården hans. Mattilsynet gjorde sin aksjon på bakgrunn av en mengde vedtak de har fattet mot bonden i løpet av flere år.

Et av bildene i rapporten viser nemlig en sau som sto bundet fast i en hall på gården. I rapporten står det: «I tillegg stod en sau alene på langt tjor ute i en stålhall med skrot i umiddelbar nærhet».

– Jeg vet jo at jeg ikke har bundet fast noen sau i den hallen, for det har jo ingen hensikt, sier Salomonsen til NRK. – Det hadde ikke vært sauer i den hallen på minst 14 dager før Mattilsynet kom til gården.

Se video:

Video Slik omskrev Mattilsynet sannheten

Slik omskrev Mattilsynet sannheten

- Forfalsker med vilje

Men hjemmevideoopptakene viser at han snakker sant, og Salomonsen mener tilsynet gjør det med vilje.

– Der kan de gjerne fortelle at de står der uten mat og vann. Og det gjør jo sauen der den står, der der tilsynet selv har bundet den fast.

- En misforståelse

Når Mattilsynet får se denne dokumentasjonen setter de i gang egne undersøkelser.

Det viser seg at det faktisk er en av medarbeiderne fra Mattilsynet som selv har satt fast sauen midlertidig, etter at den var blitt berget fra havet.

Trond Kroken i Mattilsynet

BEKLAGER: Trond Kroken i Mattilsynet.

Foto: John-Inge Johansen

– Beklageligvis kan det oppfattes som at Salomonsen har plassert den der, sier distriktssjef ved Mattilsynet, Trond Kroken.

– Det som har skjedd er at han som har skrevet rapporten ikke var klar over bakgrunnen til bildet, og vi må bare beklage at den kommentaren er kommet, og at bildet er lagt ut.

– Det er jo horribelt, er Salomonsens reaksjon til Mattilsynets innrømmelse. – Jeg har sett flere ganger at de har jukset i rapportene, men denne gangen klarte jeg å bevise det.