NRK Meny
Normal

- Måtte si ja til utslipp

- Det finnes ikke teknologi for å hindre utslippene, sier fylkesråd Trud Berg (Ap).

Trud Berg, fylkesråd for utdanning i Nordland

- Stortinget hadde ikke noe alternativ enn å godkjenne utslippene, mener fylesråd Trud Berg.

Foto: Pressefoto

13. desember godkjente Stortinget at nær 500.000 tonn CO2 skal slippes ut årlig fra det nytt olje- og gassfelt Skarv utenfor Nordland. Det var en riktig avgjørelse, mener fylkesråd for utdanning i Nordland Trud Berg.

 -  Det er et gap mellom det som er ønskelig og det som er mulig, sier fylkesråden. Men i dag finnes det ikke teknologi for å hindre utslippene, då måtte vi i så fall ha unngått å ta i bruk Skarv-feltet, legger hun til.

Utslippene, som kommer i forbindelse med selskapets utvinning av olje og gass fra Skarv-feltet, vil utgjøre en økning på 1 prosent av Norges totale CO2-utslipp, skriver VG fredag.

Vil finne løsning

Bare en uke før Stortinget ga BP tillatelsen den 13. desember, ga miljøvernere politikerne betydelig kritikk fordi de ville øke utslippene med 100.000 tonn ekstra fra testanlegget på Mongstad. Disse utslippene er imidlertid små sammenlignet med utslippene fra produksjonsskipet som skal utvinne olje og gass fra Skarv-feltet. Utslippene vil stamme fra gassturbiner som skal produsere elektrisitet til skipet.

– Vi får se hvor lang tid vi nå skal bruke for å finne en løsning på dette. I dag vet vi ikke hvordan vi skal elektrifisere slike produksjonsskip, sier kommunikasjonsdirektør Olav Fjellså i BP.

Det er ikke lagt ned noen krav om rensing i tillatelsen som British Petroleum fikk fra Stortinget.

Gasskraftverk til havs

Valget av driftsløsning for Skarv ble tatt i 2004. Det sto blant annet mellom en undervannsløsning som kunne elektrifiseres og dagens løsning, et produksjonsskip som skal ligge over brønnen.

I stedet for kraft fra land skal det drives av gassturbiner om bord skipet. Det flytende gasskraftverket vil slippe ut 490.000 tonn CO2, tilsvarende 180 000 personbiler - nesten en prosent av Norges årlige CO2-utslipp.

Miljøbevegelsen forundret

- Vi er forundret over at regjeringen tillater økning i CO2-utslippene. Dette kunne vært unngått, dersom man hadde valgt en annen driftsløsning som tillater strømkabler fra land, sier rådgiver Audun Rødningsby i miljøstiftelsen Zero.

 

Skarv FPSO

PRODUKSJONSSKIP: BP investerer fire milliarder kroner i et nytt produksjonsskip på Skarv.

Foto: BP Norge