NRK Meny
Normal

- Lofoten vernes - Vesterålen ofres

Kystfiskarlaget tror det blir oljeleting utenfor Vesterålen og at Lofoten vernes.

Garn hindrer seismikkskyting

VERNES OG OFRES: Lofoten vernes, mens Vesterålen ofres. Det mener kystfiskarlaget om oljeletinga utenfor kysten vår.

Foto: Ane Høyem / NRK

Styremedlem i Norges Kystfiskarlag, Johnny Johnsen, tror Vesterålen ofres fordi Lofoten har nedgang i fiskeriene. Og at Lofoten har en høyere status som reiselivsdestinasjon. Johnsen viser til at det kun er utenfor Vesterålen de kraftige seismikkundersøkelsene har vært gjennomført.

– Får det slik man vil

– Politisk tror jeg ikke det er mulig for noen partier å ta både Lofoten og Vesterålen. Men med et slikt kompromis kan nok kanskje både Sp og andre partier som er haleheng til den store ulven i regjeringa spise enda en kamel. Så får man det slik man vil. Man får bore der man egentlig har funnet olje, sier Johnny Johnsen.

Ordføreren i Sortland, Svein Roar Jacobsen, sier han har hørt det sammen som Johnsen, men velger å være avventende til dette eventuelt blir bekreftet.

Vil ikke konkludere

– Foreløpig avventer jeg de konklusjonene som tas i forhold til de samlede undersøkelser. Og jeg synes det blir galt å konkludere, sier Jacobsen.

Orfører Hugo Bjørnstad i Vågan i Lofoten, er opptatt av at seismikkskytinga er friskmeldt, og at dette også gjelder eventuell sesmikkskyting utenfor Lofoten.

– I dette tilfellet er det snakk om hva seismikken har å si for fisk og fangst. Og da er det vel det samme om vi snakker om Lofoten eller Vesterålen, sier Hugo Bjørnstad.

Video

Distriktsnyheter fra Nordland. TV
Nyhetsreportasje fra NRK.
Hver dag havner store mengder med dårlig renset kloakk rett ut i fjordene våre. En rekke store norske kommuner bryter nemlig rensekravene viser NRKs kartlegging.