NRK Meny
Normal

- Lofoten vernes - Vesterålen ofres

Kystfiskarlaget tror det blir oljeleting utenfor Vesterålen og at Lofoten vernes.

Garn hindrer seismikkskyting

VERNES OG OFRES: Lofoten vernes, mens Vesterålen ofres. Det mener kystfiskarlaget om oljeletinga utenfor kysten vår.

Foto: Ane Høyem / NRK

Styremedlem i Norges Kystfiskarlag, Johnny Johnsen, tror Vesterålen ofres fordi Lofoten har nedgang i fiskeriene. Og at Lofoten har en høyere status som reiselivsdestinasjon. Johnsen viser til at det kun er utenfor Vesterålen de kraftige seismikkundersøkelsene har vært gjennomført.

– Får det slik man vil

– Politisk tror jeg ikke det er mulig for noen partier å ta både Lofoten og Vesterålen. Men med et slikt kompromis kan nok kanskje både Sp og andre partier som er haleheng til den store ulven i regjeringa spise enda en kamel. Så får man det slik man vil. Man får bore der man egentlig har funnet olje, sier Johnny Johnsen.

Ordføreren i Sortland, Svein Roar Jacobsen, sier han har hørt det sammen som Johnsen, men velger å være avventende til dette eventuelt blir bekreftet.

Vil ikke konkludere

– Foreløpig avventer jeg de konklusjonene som tas i forhold til de samlede undersøkelser. Og jeg synes det blir galt å konkludere, sier Jacobsen.

Orfører Hugo Bjørnstad i Vågan i Lofoten, er opptatt av at seismikkskytinga er friskmeldt, og at dette også gjelder eventuell sesmikkskyting utenfor Lofoten.

– I dette tilfellet er det snakk om hva seismikken har å si for fisk og fangst. Og da er det vel det samme om vi snakker om Lofoten eller Vesterålen, sier Hugo Bjørnstad.