Hopp til innhold

- Livsfarlig takboks

 - Kan forvandles til en torpedo ved en kollisjon, advarer NAF.

Takboks, skiboks

DRAPSVÅPEN: En skiboks kan fort forvandles til et drapsvåpen ved en kollisjon.

Foto: Fjeldstad, Knut / SCANPIX

Norges Automobilforbund advarer folk mot å fylle opp takboksene sine uten å sjekke hvor mye bilen tåler av vekt.

- Sjekk i vognkortet hvor mye du har lov til å laste på taket.  Enkelte bilmerker tåler ikke mer enn 40 kilo. Så skal man ta hensyn til takgrindas vekt og selve boksen. Da er det ikke sikkert det er så mye vekt igjen til innholdet, sier kommunikasjonsrådgiver Jan Ivar Engebretsen i NAF til NRK Nordland. 

NAF ser endel overlastede takbokser.

Drapsvåpen

- Lasten på taket skal tåle en bråstopp, sier Engebretsen, som selv har vært vitne til en takboks som løsnet da sjåføren måtte bråstoppe.

- Den suste som en torpedo inn i bilen foran og kunne fort blitt en drapsmaskin, sier Engebretsen.

- Husk også at alt som er løst inne i bilens kupe skal være mykt. Tunge ting skal ligge i bagasjerommet, sier han.

Travel påske

NAF forbereder seg på en travel påske fordi høytiden er såpass tidlig i år.

- I år er påsken tidligere enn vanlig, og erfaringene tilsier at vi kan forvente en del dårlig vær. Vi må 19 år tilbake i tid for å finne en påskeferie som var like tidlig. Snønivået er høyere i mars enn i april, og flere veier på fjellet er fortsatt stengt, opplyser Engebretsen.

I palmehelga måtte NAF ut på 830 assistanser.  Kjedekollisjoner, motorstopp og utforkjøringer er de mest vanlige årsakene til at folk ber om assistanse.

- Vær forberedt

NAFs alarmsentral fikk over 10 000 henvendelser i påsken i fjor. I nesten halvparten av tilfellene måtte NAFs veitjeneste rykke ut og bistå bilister i trøbbel. NAF gir råd og trafikkmeldinger for en trygg påsketur.

NAF oppfordrer alle som skal kjøre i fjelltraktene å holde seg oppdatert på veg- og føreforhold på vegvesen.no. Eventuelt kan man ringe vegmeldingsentralen på telefon 175.