NRK Meny
Normal

- Ligg unna oljen

Politikerne må holde seg unna oljen. Dersom de blander seg forsvinner olje-eventyret sørover, mener nordnorsk oljeselskap.

oljeindustrien
Foto: Tor Richardsen / Scanpix/AFP

Olje-eventyret i nord har ingenting i med lokal-politikk å gjøre.

Det mener styreleder Johan Petter Barlindhaug i North Energy.

Næringslivet må selv få lov til å bestemme hvor de vil etablere seg.

Forsvinner

Hvis ikke forsvinner oljeeventyret hvertfall ut av landsdelen, sier Barlindhaug.

- De nord-norske politikerne er så opptatt av sin lokalpolitikk, og glemmer hvordan de skal få industrien til å utvikle seg.

- Det var ingen i Sør-Norge som fant på at de skulle drive med utstrakt distriktspolitikk i forbindelse med oljeutviklingen, så hvorfor skal vi gjøre det i nord, spør Barlindhaug. 

I går kom rapporten som sier at Nord-Norge trolig kan se langt etter olje-rikdommene i egen landsdel.

Ingen fasit

For hovedkonklusjonen i den omfattende FAFO-rapporten "Varsel om vekst" er at det er Sør-Norge er vinneren av olje og gasseventyret i nord.

Men dette trenger ikke å være fasiten, mener styreleder Johan Petter Barlindhaug i oljeselskapet North Energy.

- Da må næringslivet selv få lov til å bestemme hvordan de skal utvikle seg og hvordan de skal samarbeide med oljeselskapene.

- Politikerne må i mye mindre grad blande seg inn i hva som skjer i Nord-Norge hvor oljeselskapene skal være og hvor klyngene skal etableres, sier Barlindhaug.

Krever klar tale

Men samtidig må regjering og storting markere seg og talen må være klar.

- Nå må oljeselskapene ta seg sammen og komme med skikkelige planer for hvordan man skal etablere og utvikle gode regionale ringvirkninger, ikke bare på de enkelte stedene, sier Barlindhaug.

For Barlindhaug frykter overivrige lokalpolitikere som bare gjør vondt verre.

- Dette vil være en arena for de store sør-norske bedriftene som er etablert og så etablerer man et sett med nord-norske gisler og så går all verdiskapningen sørover, sier Barlindhaug.