Hopp til innhold

- Kvalslaktingen pågår for fullt

Kvalfangstmotstander og James Bond-skuespiller Pierce Brosnan (56) ber Obama om hjelp til å stanse norsk kvalfangst.

Kvalfangstmotstander Pierce Brosnan

BARBARISK: Den irske skuespilleren Pierce Brosnan liker dårlig at Norge driver kvalfangst. Nå ber han den amerikanske presidenten om hjelp.

Foto: Kari Skeie / NRK

Den irske skuespilleren skapte mediestorm da han denne uka besøkte Det Hvite Hus i Washington for å diskutere totalfredning av kval, skriver Irish Central .

Brosnan, som er kjent fra rollen som agent 007 James Bond og Mamma Mia-filmen har i 16 år stått på barrikadene for en internasjonal beskyttelse av verdens største pattedyr. Og da han ble vist rundt i øst-fløyen i det amerkanske presidentboligen i Pennsylvania Avenue tirsdag, benyttet han sjansen til å si sin hjertens mening til pressekorpset og presidentstaben.

Video: Her blir vågekvalen skutt

Video nsps_upload_2009_5_18_19_1_24_1027.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Klar melding til Obama

- Folk flest tror at kvalen er fredet, men det er feil. Slaktinga pågår for fullt. Den amerikanske regjeringa må snarest gå i dialog med Norge, Island og Japan, som er de tre landene som fortsatt driver komersiell kvalfangst, sa Brosnan.

Han fikk ikke møte presidenten ansikt til ansikt, men uttrykte tilfredshet over at Obama-administrasjonen ser ut til å være på glid mot å gi sin støtte et forbud mot kvalfangst.

Les også: God kvalfangst i Lofoten

James Bond

- STOPP KVALFANGSTEN: Han er ikke lenger agent 007 - med rett til å drepe. Nå er det mer fredlige sysler som gjelder. - Hvalen bør totalfredes, mener skuespilleren.

Foto: Handout: Scanpix

- Både president Obama og hans forvaltning har vist positive takter i dette spørsmålet, sa Brosnan, som akkurat nå spiller gresk gud i filmen "Percy Jackson" sammen med blant andre Uma Thurman og Sean Bean.

Sendte brev til Island

I februar i år ba USA og fem andre land Islands nye regjering om å avstå fra en opptrapping i kvalfangsten som svar på finanskrisen. I et brev uttrykker diplomater fra USA, Sverige, Finland, Tyskland, Frankrike og Storbritannia stor skuffelse over at Islands forrige regjering besluttet å tillate fangst av 150 finnkval og 100 vågekval.

Les også: Daryll Hannah og Paul Watson på krigsstien

Island opphevet i 2006 et 20 år langt forbud mot kvalfangst, til tross for protester fra miljøvernere. Den norske kvalfangstsesongen startet 1. april og slutter 31. august. Årets kvote er på 885 vågekval. I fjor ble halve kvoten tatt.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.