Hopp til innhold

- Kamuflerer sine overgrep godt

- Gutter må bli flinkere til å si fra dersom de blir utsatt for seksuelle overgrep. Det mener forsker Torbjørn Herlof Andersen ved Høgskolen i Gjøvik

Torbjørn Herlof Andersen

MÅ IKKE TIES IHJEL: Gutter som utesettes for overgrep må tørre å snakke om det til andre, mener forsker Torbjørn Herlof Andersen.

Foto: Knut Fjeldstad / Scanpix

Andersen sier overgripere i stor grad er veldig flinke til å skjule sine overgrep for omverdenen.

Avsløringen i Bodø der en mann i 30-årene er siktet for flere alvorlige overgrep mot mindreårige gutter har avdekket at overgrepene har pågått i nærmere 12 år.

Skjuler overgrepene

Forsker Torbjørn Herlof Andersen sier overgripere ofte er veldig flinke til å skjule sine overgrep og derfor kan dette pågå i lang tid før det blir oppdaget.

– Det er en kombinasjon av flere forhold. Det ene er en erfaring jeg har at overgripere veldig ofte er flinke til å kamuflere hva de holder på med og så og si gli i ett med omgivelsene, slik at de virker nærmest tilforlatelig med det de holder på med.

– På den annen side tror jeg det handler om at man ikke ser fordi man ikke ser etter det. Når det gjelder gutter og overgrep har man ikke tenkt i de retningene og ikke på samme måte som når det gjelder jenter.

– I denne saken er det utelukkende snakk om gutter som skal ha vært utsatt for disse overgrepene, er det vanskeligere for gutter å snakke om disse tingene enn for jenter?

- Ja, det tror jeg. Dette har å gjøre med hvordan man tenker på jenter og gutter eller hvordan man tenker på menn og kvinner. Tradisjonelt har man ikke tenkt på gutter og menn i offerposisjon. Vanligvis har man plassert dem på den motsatte enden som overgriper eller overtreder.

– Å bli utsatt for ovegrep for en gutt bryter jo med det man kan kalle et normativt mannlighetsideal. Man skal kunne forsvare seg selv og slåss for seg selv og komme seg unna. Videre kan man være redd for å bli oppfattet som homoseksuell.

– Det er veldig mye som ligger i det å bli utsatt for overgrep som strider med den måten som man tenker på gutter og menn på og som gutter og menn tenker på seg selv på. Det er ofte vanskelig å si fra at dette har skjedd med meg, fordi det er beheftet med mye skam, sier Andersen.

Snakk om det

Hva tror du må til for å få gutter til å fortelle om slike overgrep?

– Jeg mener man må tenke at incest og overgrep må snakkes ihjel og ikke ties ihjel. Det tror jeg i stor grad gjelder i disse tilfellene. Det må bli et tema slik at gutter kan høre at dette snakkes det om og at det er lov snakke om dette. Det må bli fremstilt på en slik måte at gutter kan forstå at dette går det an å fortelle om, uten at det skal slå tilbake på dem selv.

– Når slike ting har vært snakket om har det ofte vært på en sensasjonspreget måte slik at det ikke alltid har vært til så stor hjelp bestanding, den måten slike ting har kommet fram i media på.

– Det andre er at man kanskje også innenfor behandlingsapparatet tar inn dette med overgrep som en mulig årsak til at gutter kan oppføre seg på en måte som er avvikende.

Tror du vi må bli flinkere til å se etter seksuelle overgrep som en forklaring på enkelte ting, slik man kanskje gjør når det gjelder jenter, også når det gjelder gutter?

- Ja, jeg tror det. I mange tilfeller så har man enten ikke tenkt eller man har oversett eller kanskje ikke sett signalene. Det har ikke vært en del av repertoaret hos dem som har møtt disse guttene.

Overrasker det deg at dette har kunnet pågå i så lang tid før noen har oppdaget det?

- Nei, jeg er ikke det. Jeg tror det skjer og har skjedd og kanskje fortsatt kommer til å skje i framtiden, sier Andersen.