NRK Meny
Normal

- Jovisst er kultur politikk

- Det er ingen selvfølge at vi i dag kan åpne Nordland musikkfestuke for 28. gang, sa Tove Karoline Knudsen i sin åpningstale.

Nordland Musikkfestuke, Tove Karoline Knutsen

Med sangen 'Kom Sommarvind' åpnet Tove Karoline Knudsen Nordland Musikkfestuke. Men damen hadde mer på hjertet...

Foto: S. Lysvold / NRK

- I disse dager er kunst og kultur et viktig tema i det offentlige ordskiftet, hvor det ikke bare handler om hvor mange kroner det offentlige skal spandere på kulturen, men kanskje mer om ulike syn på kulturens oppdrag i et samfunn sa kulturarbeideren, visekunstneren og politikeren videre i talen.

- Dette er en viktig debatt. Jeg tror ikke folk tenker over at årsaken til at vi kan feire en slik begivenhet her i dag, er fordi vi gjennom år har satset tungt på kultur gjennom offentlige bevilgninger, sa hun.

Maja Ratkje og poing, Nordland musikkfestuke

NYSKAPENDE: Med sin egen versjon av 'Nordlandsnetter' åpnet festivalkomponist Maja Ratkje ballet.

Foto: S. Lysvold / NRK

Talen til Tove Karoline Knudsen ble en sterk påminnelse om hva kultur er for noe, og hvilke rammebetingelser den må ha for å kunne eksistere i dette langstrakte landet. Dette er ifølge Knudsen ingen selvfølge dersom vi får et regjeringsskifte til neste år.

Nordland musikkefestuke

FOLKEHAV: Rundt 1500 personer overvar den offisielle åpningen av Nordland musikkfestuke.

Foto: S. Lysvold / NRK

Den kunsten som treffer oss kan komme overraskende. Den kan komme inn fra siden, eller på andre måter vi ikke klarte å se på forhånd. Den kunsten vi trenger er den vi ikke visste vi ville ha.

Tove Karoline Knudsen

Og så var Nordland musikkfestuke åpnet. Ti dager til ende skal Bodø stå på hodet med arrangementer fra morgen til kveld.

Les også: Kulturfest ti dager til ende

Sommerens høydepunkt

Nordland musikkfestuke

KOSTE SEG: Bodøjentene Kine Nordgård (18) og Marlene Skålvold (18) ser fram til ti dager med musikkfest.

Foto: S. Lysvold / NRK

Og to som skal kose seg med ti dager musikkfest er bodøjentene Kine Nordgård (18) og Marlene Skålvold (18). Til Trondheimsolistenes framføring av Tsjaikovskis andre sats for strykere står de og lytter sammen med 1500 andre frammøtte på torget i dag.

- Jeg hadde stor sans for Maja Ratkje og crossovergruppa Poings åpningsnummer, så i kveld går turen til SAS-hotellet. Ellers kommer jeg til å ta det litt sånn på sparket. Men mye i programmet frister, sier Kine.

Nordland musikkfestuke

HOLDT FOR ØRENE: Maja Ratkjes versjon av Nordlandsnetter ble litt for mye lyd for denne karen.

Foto: S. Lysvold / NRK

"Trondheimsosialistene"

Det ble en tradisjonell åpning av Nordland Musikkfestuke på Torget i Bodø. Og både festivalsjef Rolf Cato Raade ordfører Odd Tore Fygle (Ap) mente det måtte være lov å koste på seg litt selvskryt i en sådan stund.

- I år føler jeg at Nordland musikkfestuke virkelig er hvor vi skal være. En nyskapende festival som kombinerer nyskrevne verk med klassikerne, sa Raade og la ubeskjedent til at både BBC og den spanske storavisen El Mundo var i Bodø for å dekke Musikkfestuka.

Nordland musikkfestuke

BODØSANGEN: Ordfører Odd Tore Fygle sang Bodøsangen sammen med festivalprofil og operasanger Ketil Hugaas.

Foto: S. Lysvold / NRK

Odd Tore Fygle på sin side ville skryte av bodøværingene som for 28. gang stilte opp for Musikkfestuka.

Les også: - En endeløs symfoni

- Dere har vært fantastiske. Uten publikum hadde ikke denne festivalen blitt det den er i dag, sa Fygle før han skulle introdusere neste post på programmet:

- Værsågod Trondheimsosialistene!

Munnhellet, planlagt eller ikke, førte til latter og smil på torget.

- Det hjertet er fullt av og så videre sa en lattermild ordfører før Trondheimsolistene endelig slapp til.

Nordland musikkfestuke

SOLFYLT ÅPNING: Godt vær og mye god musikk.

Foto: S. Lysvold / NRK

- Fremskrittspartiet har programfestet betydelige kutt i kultursektoren. Disse kuttene vil ramme Nord-Norge ekstra hardt, sier stortingsrepresentanten for Arbeiderpartiet i Troms. Hun sitter også i kulturkomiteen.