- Jeg er fryktelig i mot oljeboring

Midt i valgkampen lanserer Sivert Høyem sin nye låt Moon Landing.

Sivert Høyem

SPENT OG GLAD:I slutten av september kommer Sivert Høyems tredje soloplate. - Jeg er utrolig fonøyd med resultatet - og håper å få noen nye venner, sier han.

Foto: Lien, Kyrre / SCANPIX

Nettopp hjemkommet fra USA har ikke Sivert Høyem fulgt så nøye med i den pågående valgkampen. Men valgets heteste tema - oljekampen - er han sterkt opptatt av.

- Det er oljesaken alene som kommer til å avgjøre hvem som får min stemme. Det blir et miljøvalg i år, sier den tidligere Madrugada-vokalisten til NRK Nordland.

SE MOON LANDING-VIDEOEN HER:

Video nsps_upload_2009_8_14_19_2_27_2293.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Personlig månelanding

28. september lanseres Sivert Høyems sin tredje soloplate "Moon Landing", og mandag slippes singelen med samme navn.

HØR: Moon Landing med Sivert Høyem her!

- Tittelen har ingen ting med den faktiske månelandinga eller 40-årsjubuleet å gjøre. Låta ble skrevet i fjor så det er helt tilfeldig. Jeg ville at tittelen skulle si noe om ambisjonsnivået og følelsene mine rundt det å slippe ei skive etter oppbruddet med bandet. For meg personlig føles det som en månelanding, sier Sivert Høyem.

På lag med fallhøyden

Han legger ikke skjul at han har følt på den berømmelige fallhøyden under arbeidet med plata.

- Jeg har følt at mye har stått på spill. Det gjør det alltid når man skal gi ut plate, men denne gangen føltes det litt ekstra viktig, innrømmer Sivert.

Og han er fornøyd med endelige resultatet:

- Jeg har laget en plate jeg er stolt av. Jeg føler den sier noe om hva slags musiker jeg er. Jeg synes selv jeg har kvaliteter som artist som ikke så mange andre har, og håper folk forstår det. Men man vet jo aldri hvordan plata blir mottatt, men jeg håper jeg får noen nye venner.

Hitsene sitter langt inne

Konsert med Sivert Høyem i Kirkhellern på Træna

PÅ TRÆNA: Det var fullt hus og stormende jubel da Sivert Høyem spilte i Kirkhelleren under Trænafestivalen i sommer.

Foto: Knut Folkestad / NRK

Sivert Høyem har brukt lang tid på låtskrivinga, og innrømmer at hits som "Kids are om High Street", "Majesty" og "Into the Sea" sitter langt inne.

- Noen låter kommer fort, men det er ikke de beste. Det er mange runder med inspirasjon. Det kan gå flere år fra jeg får den første, vage ideen om melodi og tekstlinje til et ferdig arrangement.

Og melodien er det viktigste.

- Jeg har alltid vært veldig melodisk orientert, Jeg klarer ikke å lage musikk uten en sterk hook på melodien og teksten. Jeg har alltid likt god popmusikk, men jeg har villet presentere det gjennom et rockuttrykk.

Ikke mer Madrugada

Madrugada

AVSKJEDSTURNE: Cato 'Salsa' Thomassen var med da Sivert Høyem og Frode Jacobsen tok avskjed med Madrugada-fansen.

Foto: Lars-Bjørn Martinsen / NRK

I 2008 kom Madrugadas siste album - og slik blir det.

- Madrugada er et avsluttet kapittel, slik jeg ser det. Mor meg var det over da Robert døde. Det at vi turnerte forandret ingen ting for meg. Nå er det meg som soloartist det handler om. Det er her jeg putter alle mine ressurser nå.

En god dose salsa

Cato "Salsa" Thomassen er med på "Moon Landing" - både som co-produsent og hovedsamarbeidspartner.

- Han har vært viktig. Jeg tror ikke denne plata hadde blitt den samme uten han. Jeg stoler på han, og vi deler mange av de samme musikalske referansene. Han har mange av de samme musikalske kvalitetene som Robert hadde. Han er en allsidig musiker som lager sin egen stil og egne gitaruttrykk og jeg har stor respekt for han.

Mange likhetstrekk

Men hvor stor forskjell er det på Madrugada og Sivert Høyem?

- Madrugada var et bandkollektiv hvor alle fikk komme med sine inputs. Jeg føler jeg skrev stadig mer av materialet mot slutten, men uttrykket var likevel kollektivt. Det vil selvsagt være mange likhetstrekk mellom meg som soloartist og det jeg bidro med i Madrugada. En naturlig videreføring.

- Mye godt livemateriale

Nå gleder han seg til plata slippes - og ikke minst til å ta med seg materialet ut på veien.

- Jeg synes vi har fått det særs godt til denne gangen, og jeg er veldig entusiastisk. Det er mye bra livemateriale i alle låtene på skiva. Alt daukjøttet er luket ut,og det som gjenstår er ti monumentale rockeklassikere, sier Sivert Høyem med et bredt flir.