NRK Meny
Normal

- Jåttå-rykter en ren bløff

Medlem av Forsvarskomiteen Bjørn Jacobsen (SV) kaller ryktene om at regjeringa vil beholde Jåtta en bløff.

Forsvarspolitisk talsmann i Sv, Bjørn Jacobsen

- EN BLØFF: - Jåttå blir nedlagt, sier Bjørn Jacobsen (SV), medlem i Forsvarskomiteen.

Foto: Cornelius Poppe / SCANPIX

Stavanger Aftenblad skriver i dag at regjeringa har snudd i saken, og vil opprettholde aktiviteten ved Fellesoperativt hovedkvarter på Jåttå og Madlaleiren i Stavanger.

NETT-TV: - Forsvarets hovedkommando skal hjem

- Det stemmer overhodet ikke. Regjeringen har ikke endret syn, og det kommer vi aldri til å gjøre. Forsvarets hovedkvarter skal hjem til Reitan, sier Jacobsen, som også er forsvarpolitisk talsmann for regjeringspartiet SV.

Men hvordan kan slike rykter oppstå?

- Det er sånt man må regne med i forbindelse med forhandlingene som nå pågår, sier han. Jacobsen vil ikke spekulere i hvem som står bak bløffen.

- Men det er utidig. Slike rykter sprer samtidig frykt, sier Jacobsen til NRK.

- Beholder Jåttå

Stavanger Aftenblad skriver torsdag at Statsministerens kontor (SMK) foreslår å droppe nedleggelse og beholde de militære aktivitetene på Jåttå. Nyhetsredaktør Carl Gunnar Gundersen i Stavanger Aftenblad sier til NRK at avisen står ved oppslaget. Han hevder at Espen Barth Eide, statsekretær i forsvarsdepartementet, i dag sier til avisa at Jåttå fortsatt kan bli beholdt som FOHK.

Et tilbud om forlik skal ifølge sentrale tillitsmannskilder i Forsvaret være sendt forsvarskomiteens leder Jan Petersen (H) og partilederne Dagfinn Høybråten (KrF) og Lars Sponheim (V).

Leder i forsvarskomieteen, Jan Petersen fra Høyre, sier han ikke kan bekrefte at det skal finnes et slikt brev. Statsministerens kontor avviser at det finnes et slikt forslag.

Etterlyser Høyre og Krf

– Dette er ønsketenkning. Forslaget står ved lag og det er helt uaktuelt å snu, sier statssekretær Torbjørn Giæver Eriksen ved SMK.

Bjørn Jacobsen på sin side ser ikke bort fra at det finnes et slikt brev.

- Det kan godt hende, men det må du spørre Krf om. De vil jo gjerne gjenvelge sin leder i Rogaland. Nordland Krf og Nordland Høyre bør også komme på banen her og fortelle hvor Forsvarets hovedkvarter skal være, sier Bjørn Jacobsen.

Ansatte på Jåttå

Statsministerens kontor avviser at regjeringen snur og vil beholde aktivitetene i Fellesoperativt hovedvarter på Jåttå og i Madlaleiren i Stavanger.

Foto: NRK

Kompensasjon

Ifølge artikkelen i Stavanger Aftenblad skal Bodø få sivilt-militært nordområdesenter som kompensasjon. Det sivilt-militært nordområdesenteret skal kunne videreføre landsdelskommandoen og nordområdekompetanse med ansvar for overvåking av klima, miljø og alle former for trafikk i sjøen og luften. Satellitter, sensorer i havet, skip, fly og radarsystemer kan brukes i registreringen.

Forlik

Statssekretær Espen Barth Eide (Ap) i Forsvarsdepartementet bekrefter at regjeringen er interessert i å få et forlik med de tre nevnte partiene i havn. Han sier at forhandlingene foregår i en god tone, men vil ikke si noe om innholdet.

Budsjettløft

Ifølge Stavanger Aftenblads kilder ligger det også an til at forhandlingene mellom regjeringen og de borgerlige partiene kommer ut med et løft i Forsvarets årlige bevilgninger på mellom 1 og 1,5 milliarder kroner.

Debatten om forsvarsplanen holdes i Stortinget 19. juni.