- Ikke skyldig i korrupsjon

Både den tidligere konsernsjefen i Fesil og daglig leder ved Mo Bygg og Anlegg sa nei på tiltalen om grov korrupsjon, da rettssaken startet i Rana tingrett.

Rettssal
Foto: Erichsen, Jarl Fr. / SCANPIX

Begge sa seg imidlertid skyldig i å ha unndratt moms og brutt regnskapsloven.

Mandag startet korrupssjonssaken opp i Rana tingrett, der tilsammen fem næringslivsledere risikerer flere år i fengsel.

Eks-konsernsjefen og tre andre næringslivsledere er tiltalt for grov korrupsjon og brudd på regnskaps- og momsloven, mens en femte person er tiltalt for brudd på ligningsloven.

Innrømmet straffskyld

Da skyldspørsmålet kom opp, sa den tidligere konsernsjefen seg ikke skyldig i hovedpunktet som er grov korrupsjon. Derimot sa han seg skyldig i seks av 14 tiltalepunkter - brudd på momsloven, brudd på regnskapsloven og ligningsloven.

 Også daglig leder fra Mo Bygg og Anlegg, som kjøpte den mye omtalte hestevognen, sa seg skyldig i fem av 15 tiltalepunkter, deriblant brudd på regnskaps- og momsloven. Han sier imidlertid nei på tiltalepunktet om grov korrupsjon.

Fesil Rana Metall

To av de øvrige tiltalte er tidligere ledere i Fesil Rana Metall, og disse er tiltat for grov korrupsjon eller medvirkning til dette. Begge sa seg ikke skyldig i hovedpunktet i tiltalen, men sa seg skyldig på tiltalepunkt som gjelder momsunndragelse og brudd på regnskapsloven. 

Den femte personen, som skal ha stått for import og salg av hestevogna er også tiltalt i saken, men ikke for korrupsjon. Han sa seg ikke skyldig i begge punktene i tiltalen - brudd på ligningsloven og momsloven.

Alvorlig sak

 - Det er en alvorlig sak som krever en del bevisførsel og vi har fem tiltalte. Dette gjør at vi trenger en del tid, sier aktor, statsadvokat Hilde Stoltenberg.

Saken består av flere tiltalepunkter, men det viktigste er punktet er i følge Stoltenberg det som omhandler grov korrupsjon.

Gedigen hestevogn

Det er omstendighetene rundt kjøpet av en hestevogn og finansieringen av denne vogna, som er kjernen i tiltalen.

I følge tiltalen skal en av de tiltalte, eieren av entreprenørbedriften i Rana ha betalt ei hestevogn til en million kroner for konsernsjefen i Fesil. Denne vogna skal deretter ha blitt bokført som en brakkerigg i Fesils regnskaper.

Om dette igjen har ført til gjenytelser eller ikke, betyr ikke noe for tiltalen om grov korrupsjon, sier Stoltenberg.

- Mange tenker smøring og bestikkelser når man snakker om korrupsjon, men etter loven er ikke det noe vilkår for å kunne straffes. Hva som kan regnes som korrupsjon i denne saken må vi vente og se til at bevisførselen er gjort unna, sier Stoltenberg.