- Gratis over Vestfjorden

Det er Vestfjorden som bør prioriteres når man skal innføre gratis ferjer, mener ordførerkandidat Arnfinn Ellingsen for Sentrumslista på Røst.

 

Bilfergen Røst
Foto: Adrian Dahl Johansen / NRK

Fylkesrådsleder Odd Eriksen vil kjempe for at Helgeland skal få gratis ferjer, men Ellingsen peker på hvor dyrt det er å komme seg til Værøy og Røst.

- For en personbil koster turen Røst - Bodø 1190 kroner tur/retur. For trailer er prisen hele 5604 kroner for samme strekning. Det er dyrt for privatpersoner og en voldsom ulempe for næringslivet, sier Ellingsen.

Derfor står Arnfinn Ellingsen fast på at ferje ut til Værøy, Røst og kanskje Moskenes bør bli gratis. Regjeringen har åpnet for at dette skal prøves ut på noen få strekninger i landet og fylkeskommunen har gått inn for Helgeland.

- Jeg synes det er hyggelig om de får gratis ferge der også, men når man ser på hvilken begrunnelse vi har mener jeg vi burde stå langt fram i køen når et slikt gode skal fordeles, mener Ellingsen.

Bondevik-regjeringen sa nei

Ellingsen var statssekretær i samferdselsdepartementet i forrige regjering, som sa nei til gratis ferjer. Fylkesrådsleder Odd Eriksen AP synes derfor lite om kravet fra Røst.

- Det er interessant at Ellingsen synes det er viktig med gratis ferger. Han satt selv i en regjering som ikke engang vurderte gratis ferger.

Argumentet med at det koster flesk å komme seg ut til Røst og Værøy biter ikke på Eriksen.

- Det er dyrt å reise med ferge i Nordland og jo lenger avstanden er, jo dyrere blir det. Men når fylkestinget har gjort et vedtak er det ut fra en vurdering om hvor det er interessant å prøve ut gratis ferge.

- Så Ellingsen er for sent ute med å komme med sitt ønske?

- Han er for sent ute, men jeg setter veldig stor pris på at Ellingsen nå synes det er interessant med gratis ferge på utvalgte strekninger i Nordland, sier Odd Eriksen fra AP til NRK.