Hopp til innhold

- Glimt må kjapt på banen

I løpet av denne høsten skal fotballforbundet bestemme om det er realistisk for Norge å søke om å få EM i 2016. Det er en frist som i så fall også vil gjelde for Bodø.

Aspmyra stadion

Bodø/Glimt sine visjoner om å bygge en fotballstadion som kan gi Bodø status som vertskapsby under et eventuelt fotball-EM i 2016.

Foto: Eva Berget

- Det må i alle fall være gjort en god del tenkning i løpet av høsten, sier Hilde Barstad, prosjektleder for Norges EM-søknad.

Kort frist

Avisa Nordland skriver i dag om Bodø/Glimt sine visjoner om å bygge en fotballstadion som kan gi Bodø status som vertskapsby under et eventuelt fotball-EM i 2016. Et nytt stadion-anlegg med kapasitet på 35.000 kan være det som melder landsdelen på i kampen om å bli en av de fire eller fem arrangørbyene i Norge.

Benn Eidissen på Aspmyra stadion

Styreleder Benn Eidissen i Bodø/Glimt.

Foto: Eva Berget / NRK

Styreleder Benn Eidissen er veldig tydelig på at dette ikke er et Bodø/Glimt-prosjekt, men noe som kan komme hele region, landsdelen til gode.

- Vi ville ikke en gang lansert ideen om å bygge en stadion til 35.000 tilskuere dersom det ikke var tanken om et fotball-EM som lå bak. Da ville vi vært på bærtur. Dette er en mulighet som når langt utover byens grenser, sier Eidissen.

- Gledelig initiativ

- Dette er et gledelig initiativ. Det er fantastisk at flere byer melder seg på. At Bodø ønsker å være med, er bare flott. Det sier Hilde Barstad, prosjektleder for Norges EM-søknad.

- Hvor realistisk er dette prosjektet?

- Det er ganske krevende for både Norge og den enkelte by å arrangere et europamesterskap. Men det gir store muligheter. Fotball-EM er verdens tredje største idrettsarrangement, og er en folkefest uten like, sier Barstad.

Det viktigste kravet fra UEFA er stadionkapasiteten. Den må være på mer enn 30.000 tilskuere. I Glimts planer heter det at man skal kunne redusere kapasiteten etter et eventuelt mesterskap. Dette ble gjort med Hypo Arena i Østerrike, som var EM-arena i sommer. Der er kapasiteten tilbake til 12.500 tilskuere.

Etterbruk

- Etterbruken er viktig for fotballforbundet. Dette skal jo være med på å bygge fotballen i Norge etter EM. Midlertidige løsninger som den lokale klubben kan være tjent med i ettertid, er en god idé.

- Er det bare klubbene som vil ha EM og nye, flotte stadioner, eller opplever dere et reelt engasjement fra de aktuelle byene og regionene?

- Begge deler. Hele fotballnorge vil ha dette fantastiske arrangementet. Et fotball-EM er ikke bare for de som er på stadion, dette angår alle som er i byene, og over hele landet. Det er bare muligheter for alle, sier Barstad. Men tiden begynner å bli knapp.

- Vi skal bruke høsten til å avgjøre om vi har infrastrukturen på plass. Ingen av de 4 aktuelle stadioene i Oslo, Stavanger, Bergen og Trondheim er bra nok i dag. Det viktigste vi ser på er selve stadion, transport til og fra byen, overnattingskapasitet. og om byen er virkelig dedikert til å ta i mot et sånt arrangement.

Støtte fra nord

Hans Kristian Amundsen

HEIA GLIMT!: Hans Kristian Amundsen.

Foto: Eilif Aslaksen / NRK

Bodø/Glimts storslåtte planer får støtte fra sjefredaktør i avisa Nordlys, Hans Kristian Amundsen.

- Det vil være en skandale dersom Norge skulle få EM uten at Nord-Norge er representert. Dette kan bli et løft for nærings- og samfunnsutviklingen i hele Nord-Norge. Her er det bare en ting å si: Heia Glimt!