NRK Meny
Normal

- Fylkesrådet var informert

Fylkesråd Inga Kvalbukt (Sp) sier nå at fylkesrådet hele tiden har vært informert om at Stortinget har gitt oljeselskapet BP lov til å slippe ut nær 500.000 tonn CO2 fra Skarv-feltet utenfor Nordland.

Inga Kvalbukt, nytt fylkesråd i Nordland

Fylkesråd Inga Kvalbukt.

Foto: Jan Johansen / Scanpix

Den nye fylkesråden for næring sa tidligere i dag til NRK Nordland at fylkesrådet ikke var informert, men Kvalbukt innrømmer nå at det var hun som ikke visste.

- Jeg er ny i fylkesrådet, og har ikke fått satt meg inn i konsesjonsvilkårene og saksgangen fordi dette var en sak som lå i Stortinget, sier hun.

Kvalbukt medgir at utslippene er høye, men framholder at de ligger innenfor vilkårene i konsesjonen. 

- Jeg vil understreke at hele fylkesrådet og jeg som fylkesråd for næring er glad for den økte næringsaktiviteten Skarv-utbyggingen kan få for for fylket vårt. 

CO2-utslipp

13. desember godkjente Stortinget at nær 500.000 tonn CO2 skal slippes ut årlig fra det nye olje- og gassfelt Skarv utenfor Nordland.

De årlige utslippene fra Skarv-feltet tilsvarer halvparten av klimagassutslippene fra den norske flyparken.

Gasskraftverk til havs

Valget av driftsløsning for Skarv ble tatt i 2004. Det sto blant annet mellom en undervannsløsning som kunne elektrifiseres og dagens løsning, et produksjonsskip som skal ligge over brønnen.

I stedet for kraft fra land skal det drives av gassturbiner om bord skipet. Det flytende gasskraftverket vil slippe ut 490.000 tonn CO2, tilsvarende 180.000 personbiler - nesten en prosent av Norges årlige CO2-utslipp.

Miljøbevegelsen forundret

- Vi er forundret over at regjeringen tillater økning i CO2-utslippene. Dette kunne vært unngått, dersom man hadde valgt en annen driftsløsning som tillater strømkabler fra land, sier rådgiver Audun Rødningsby i miljøstiftelsen Zero.

 

Video

Distriktsnyheter fra Nordland. TV
Nyhetsreportasje fra NRK.
Hver dag havner store mengder med dårlig renset kloakk rett ut i fjordene våre. En rekke store norske kommuner bryter nemlig rensekravene viser NRKs kartlegging.