Førstegangsvelgere: - FrP er sprøyt

Førstegangsvelgerne ved Bodø videregående skole vet hvilket parti de IKKE skal stemme på. 18-åringene kan avgjøre valget i nord.

To førstegangsvelgere ved Bodø VGS

MISLIKER FRP: John Edmund Sæter og August Jensen er førstegangsvelgere. De vet hvilket parti de ikke skal stemme på.

Foto: Ola Helness / NRK

John Edmund Sæter, førstegangsvelger

SIKKER: John Edmund Sæter (18 år) tror han vil stemme SV.

Foto: Ola Helness / NRK

John Edmund Sæter og August Jensen er begge født i 1991 og skal stemme for første gang. Og stemmene deres kan bli svært avgjørende. For meningsmålingen som Infact har utført for NRK Nordland, Troms og Finnmark, viser at velgerne i Nord-Norge er usedvanlig partilojale. Det er nemlig svært få som har tenkt å skifte parti.

Dermed ligger det an til at førstegangsvelgere og tidligere hjemmesittere blir tungen på vektskåla.

- Jeg er opptatt av miljø, skolepolitikk og satning på kollektivtransport, sier John Edmund Sæter som tror han vil stemme på SV.

Kamp mellom to parti

Men Sæter er trolig en av få førstegangsvelgere som stemmer SV. For tallene viser at kampen om årskull 1991 står mellom Ap og FrP. Ifølge Infacts måling kaprer AP opp mot 60 prosent av førstegangsvelgerne, mens FrP får rundt 30 prosent oppslutning.

NRK Nordland var tilstede da Sæter og Jensen hadde valgfagtime i medielære. Der skulle de analysere partienes måte å formilde sitt budskap i partiprogrammet. Og det var lite som lokket i Fremskrittspartiets valgbrosjyre.

- Jeg tror ingen av oss her er FrP-velgere. De lover veldlig mye, men det tror jeg bare blir sprøyt. Jeg er ikke interessert i at FrP skal få flertall på Stortinget, forklarer en engasjert August Jensen, som selv vil stemme Arbeiderpartiet.

- Ap ikke så ille

NRK fikk valgfagklassen på 10 elever ved Bodø Videregående skole til å ta NRKs partitest. Og der fikk førstegangsvelger og erklært SV-er, John Edmund Sæter, seg en liten overraskelse.

- Det ble Arbeiderpartiet.

- Er du overrasket?

- Nja litt, jeg har tatt mange velgtester tidligere og de gir forskjellig resultat alle sammen, men Arbeiderpartiet er ikke et så ille parti det heller, avslutter Sæter som likevel tror han vil stemme SV.

Førstegangsvelgere ved Bodø VGS
Foto: Ola Helness / NRK

Og den uformelle partiesten gav følgende resultat:

Og den uformelle partiesten gav følgende resultat:

Ap:


 

3 stemmer
 

SV:

2 stemmer

KrF:

2 stemmer

Venstre:

2 stemmer

Sp:

1 stemme

Høyre

0 stemmer

Frp:

0 stemmer