- Fiskerne er ikke til salgs

Norges Kystfiskarlag vil ikke akseptere at Oljedirektoratet kjøper ut fiskere i forbindelse med seismiske undersøkelser utenfor Nordland og Troms i sommer.

Håvard Jacobsen

- IKKE TIL SALGS: Daglig leder i Norges Kystfiskarlag, Håvard Jacobsen, sier fiskerne ikke vil la seg kjøpe.

Foto: John Inge Johansen / NRK

Oljedirektoratet ønsker å betale fiskere som har faste bruk i seimikkområdene, for at de skal holde seg unna.

Daglig leder i Norges Kystfiskarlag, Håvard Jacobsen, sier fiskerne ikke vil la seg kjøpe.

- En slik ordning er fullstendig uakseptabel. Fiskerne skal leve av havet, og har sin lovmessige rett til det, sier Jacobsen.- Men ordninga kan jo sørge for stabile inntekter til fiskerne mens det skytes seismikk.

- Vi vil tjene penger på å drive fiske. Når vi sier nei til oljevirksomhet i disse områdene baserer vi det på en redsel for at fiskeriene blir fortrengt og fiskebestandeneblir skadelidende. Den redselen bli ikke mindre av dette forslaget, sier han.

- Skyter langt over mål

Jacobsen mener Oljedirektoratet skyter langt over mål.

- Oljenæringa har så stor økonomisk handlekraft at de kan kjøpe seg fri fra enhver konflikt og ethvert problem. Er det dette de mener med sameksistens? Dette viser at vi hadde rett i våre spådommer om at disse områdene er for små for to virksomheter, spør Jacobsen.

Tror du noen fiskere kommer til å takke ja til tilbudet fra Oljedirektoratet?

- Selvfølgelig har enhver fisker rett til å gjøre og mene det han vil. Vi som organisasjon står imidlertid fast på at dette er fullstendig uakseptabelt.

Oljedirektoratet skal sluttføre kartleggingen av havområdene Nordland VII og Troms II i et område i Vesterålen og et annet område nord for Senja.