NRK Meny
Normal

- Et populistisk utspill fra FrP

- Det blir urettferdig hvis staten dekker all Terra-gjelda - det mener professor som ikke har sansen for Frp sitt utspill om at staten bør ta regningen.

Kjell Idar Juvik og Geir Waage

- Vi jobber hver dag med å redusere gjelden etter Terra-investeringene. Det sier ordfører Kjell Idar Juvik i Hemnes kommune. Til høyre ordfører Geir Waage i Rana kommune.

Foto: NRK

Stortingspolitiker Per-Willy Amundsen i FrP foreslår at staten dekker gjelden til de såkalte Terra-kommunene. - Spark politikerne og slett Terra-gjelda Forutsetningen er at kommunene skriver ut nyvalg slik at de ansvarlige politikerne må gå av.

De åtte Terra-kommunene skylder bankene over en millard kroner. I september bestemte kommunene seg for å stoppe nedbetalingen av gjelden, fordi de mente lånene var ugyldige.

På tirsdag valgte DNB Nor å ta kommunene til retten, for å drive inn den utestående gjelda som nå er forfalt. - Søksmål helt nødvendig

Urettferdig

Men utspillet fra Frp om å slette gjelden møter motstand fra professor og ekspert i kommunepolitikk.

- En får en følesle av lettvint populisme her. Det er tilforlatelig å kunne tenke seg at man fikk en ny start, men konsekvensene av dette kan neppe være særlig gjennomtenkt.

Per i dag finnes det 43 kommuner som har store problemer, og som står på Robek-listen. Alle disse kommunene er underlagt særlig streng kontroll. Det hadde vært svært urettferdig overfor disse kommunene om Terra-kommunene skulle få hjelp fra staten men ikke de, sier Asbjørn Røiseland, professor ved Høgskolen i Bodø.

Misliker argumentasjonen fra kommunene

Professor Asbjørn Røiseland reagerer sterkt på argumentasjonen som kommunene bruker i denne saken.

- Argumentasjonen er helt feil. En ting som jeg stusser litt på er at de bruker ord som usklydig. Jeg synes uskyldig er litt malplassert. Det er klart at ingen ønsket at kommunene skulle komme i denne situasjonen, men dette er lokale demokrati, folk har valgt sine politikere, og politkerne har ført kommunene opp i dette. Normalt demokrati vil være å gjøre opp regnskap ved neste valg, sier Røiseland.

Video nsps_upload_2008_12_3_7_46_38_2560.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Frp: Staten må slette gjelda.

- Jobber hver dag med å redusere gjelda

Ordfører i Hemnes, Kjell Idar Juvik, sier at han helst ikke vil kommentere utspillet fra Frp, men at de er glad for all støtte de får.

- Kommuneloven er klar, og vi vet alle at det er et nytt valg i 2011, og da kan velgerne gi sin dom, både i forhold til Terra-kommuner og andre i forhold til jobben de har gjort de siste fire årene. Og vi skal heller ikke glemme at dette gjelder de to siste kommunestyrene, sier Kjell Idar Juvik.

Men hva tenker du om forslaget om å få slettet all gjelden?

- Vi jobber hver dag med å få gjelden ned, og få orden på denne saken. Jeg synes kommunaldepartementet har håndtert denne saken greit. De har tatt et medansvar, de har gitt oss lengre tid, gått inn med skjønnsmidler og det roser jeg de for. Vi forventer at de også fremover tar ansvar og stiller opp, og jeg har inntrykk av at både kommunalminister og andre i regjeringen har forståelse for den situasjonen vi er i, sier Juvik.

Hør radiosaken her: Terra-gjeld