NRK Meny
Normal

- Et gledelig budskap

Det sier hovedtillitsvalgt i Sjømannsforbundet i Hurtigruten, Rolf Andersen, etter det ble kjent at regjeringen og Hurtigruten er blitt enige om en ny avtale.

Hurtigruta Nordnorge

GLEDE: De 125 millioner kronene fra regjeringen til Hurtigruten mottas med glede fra mange hold.

Foto: Helge Lyngmoe / NRK

Den innebærer blant annet 125 millioner i ekstra bevilgninger i år og at bare ett skip legges i opplag i vinter.

Roser sjefen

- Det viktigste for oss ansatte er at at den usikkerheten som har vært i en lang periode om vintersesongen og lavsesongen, nå er over. Støtten fra regjeringen gir oss en tryggere arbeidsplass, så dette er et gledelig budskap.

Andersen gir administrasjonen i Hurtigruten og konsernsjef Olav Fjell honnør for at avtalen er kommet i boks.

- De har gjort ei god forhandling med staten, sier Andersen.

Ønskene oppfylt

Fylkespolitiker Geir Ketil Hansen fra SV har jobbet med Hurtigruten gjennom Landsdelsutvalget. Han støtter Andersen i at budskapet er gledelig.

- Det regjeringen kommer med nå er i hovedsak i tråd med de innspillene vi har gitt fra Landsdelsutvalget, så jeg er helt enig i at dette er en gledens dag.

Hansen er svært fornøyd med måten Landsdelsutvalget har tatt tak i saken på, og at politikere i Nord-Norge har stått sammen om dette og vist til løsninger.

- Både i forhold til våre ønsker om seilingsmønster og at vi markerte at vi kun aksepterte at ett skip ble lagt i opplag, og det at vi tydelig sa fra om at nox-avgift og drivstoffutgifter må kompenseres for. Så de har tydeligvis hørt på oss.

- Fremtiden rykker nærmere

Hansen mener at denne avtalen gir Hurtigruten handlingsrom til å drive ut avtaleperioden med staten, som er ut 2012.

- Men på den andre siden betyr dette at den avtaleperioden avsluttes tidligere, fordi staten sier at de skal ha klart et nytt anbud i løpet av sommeren. Så diskusjonen om den fremtidige Hurtigruten rykker nærmere.

Han mener det er viktig at Nord-Norge tar denne diskusjonen ganske umiddelbart.

- Departementet kommer til å levere et forslag til nytt anbud til Stortinget, som skal behandle det. Men den tiden som varer fram til et nytt anbudsforslag er på plass, har de sagt at de skal ha et nært samarbeid med Landsdelsutvalget og Nord-Norge. Så vi blir utfordret nå.

Lover å være på banen

Ordfører Roy Waage i Skjervøy i Troms har ledet ordføreraksjonen for å beholde dagens seilingsmønster med Hurtigruten og for å unngå at skip legges i opplag om vinteren. Også han er svært fornøyd med at samferdselsministeren åpner pengeboka.

- Vi så helt klart konturene av et scenario der hele hurtigrutekonseptet var i ferd med å forlise, så jeg er svært fornøyd med dette.

Waage lover at de vil fortsette sitt engasjement.

- Vi kommer til å være på banen til enhver tid og kontinuerlig med i debatten, sier han.

Video

Distriktsnyheter fra Nordland. TV
I tredje episode av Stortvildet må Erna Solberg tegne Jonas Gahr Støre. KrF må debattere som SV og motsatt. Hvem vinner debatten?
 Er Jonas Gahr Støre (Ap) god på seksualundervising? Se episode 2 av Stortvildet.