NRK Meny
Normal

- Et angrep på Nord-Norge

- Hva skal vi leve av i denne landsdelen når alt skal vernes, spør distriktsekretær Øivind Silåmo i LO Nordland.

Distriktssekretær i LO Nordland Øyvind Silåmo

VIL BRUKE NATUREN: - Det er naturressursene som har gjort at det har bodd folk i nord. De vil også være grunnlaget for bosetting framover, sier distriktsekretær Øivind Silåmo i LO Nordland.

Foto: Eva Cathrine Berget / NRK

- Man verner skog, rovdyr, olje, gass og nå Vefsna-vassdraget. Vefsna er nok et eksempel på at denne regionen blir forhindret i å drive næringsutvikling, sier Silåmo.

Han er veldig skuffet etter at regjeringa har satt foten ned for kraftutbygging i Vefsna-vassdragene. Som plaster på såret gir regjeringen de fire Nordlands-kommunene som er berørt 150 millioner kroner til ny næringsutvikling.

- Folk rømmer landsdelen

- Denne landsdelen blir fratatt mulighetene til å drive næringsvirksomhet. Det er tragisk og vi ser at folk flytter herfra. De som blir igjen vil gå på trygd og leve på nordområde-fond. Vi blir kulisser for søringer som kommer hit for å feriere, sier han.

Silåmo mener det er en klar sammenheng mellom Nord-Norges utviklingsmuligheter og de naturressursene vi har.

- Vi får stadig høre at vi er en subsidiert landsdel med høy syte- og klagefaktor. Myndighetene kjører på med nordområdestrategier. Resultatet blir av vi blir helt avhengige av statlige fond for å overleve. Hadde vi isteden fått mulighetene til å ta de rike naturressursene våre i bruk, kunne vi unngått dette. Jeg ønsker at vi skal få ungdommen tilbake, arbeidsplasser og utvikling på lik linje med resten av landet, sier han.

Primærnæringene sliter

Ifølge Silåmo sliter primærnæringene som følge av vernekåte politikere i sør.

- Jordbruket, sauebøndene og kystfskerne sliter. Skogvernet fører til at bedrifter som har levd av skogen forsvinner. Alt dette har en sammenheng og vern av Vefsna er en del av dette, mener Silamo.

Solheim og soppen

Vassdraget Vefsna

BLIR VERNET: Vefsnavassdraget.

Foto: NRK

- Det er også vår del av landet som sliter med å ta i bruk olje og gass. Dette gjør de både sør og nord for oss. Dette er beklagelig, sier Silåmo, som er spesielt opprørt over miljøvernminister Erik Solheim (SV).

- Han er mer opptatt av sopp under lauvtre i Oslo-området enn befolkninga i Nord-Norge. Det bekymrer meg dersom dette skal bli den viktigste saken framover, sier han.