NRK Meny
Normal

- Engasjementet veier tungt

Men 53.000 underskrifter mot oljeboring fikk ikke Martin Kolberg (Ap) til å gi noen løfter til oljemotstanderne i dag.

olje - aksjon mot oljeboring i nord

MØTTE OPP: Oljemotstanderne mobiliserte i Oslo i dag.

Foto: Hans Erik Weiby

- Dette er en følsom sak, som det er viktig å gå grundig igjennom før vi tar standpunkt, sier parlamentarisk nestleder i Arbeiderpartiet, Martin Kolberg.

Kilovis med motstand

Kolberg fikk overlevert 53.000 underskrifter av Folkeaksjonen oljefritt Lofoten og Vesterålen utenfor Stortinget i dag.

- Vær så god, kjenn på tyngden av 53.000 motstandere, sa leder i Folkeaksjonen Gaute Wahl, da han gav nestlederen papirene.

- Dette tar vi med oss, og forstår hvilket engasjement denne saken skaper, og hvilke følelser som ligger i den. Det har vi all mulig respekt for, svarte Kolberg.

Ga ingen løfter

Men noen garanti om støtte fra Arbeiderpartiet, det fikk ikke representantene fra Folkeaksjonen.

- Vi skal ta alle mulige hensyn før vi bestemmer oss. Vårt standpunkt er kjent, vi venter til forvaltningsplanen er klar, og det gjelder også etter dette, sier Kolberg.

- Det finnes dem som mener det motsatte,og vi må også høre på dem.

Underskriftene blir overlevert til de tre rødgrønne partiene som er i ferd med å meisle ut en ny regjeringsplattform. Spørsmålet om oljevirksomhet utenfor Lofoten og Vesterålen er et sentralt tema.

– Kampen for et oljefritt Lofoten, Vesterålen og Senja er den viktigste miljøsaken i dag. Det er torskens fødestue vi snakker om. Oljevirksomhet her vil sette på spill enorme nærings- og naturverdier og skaper allerede i dag store konflikter med de etablerte næringene i regionen, spesielt kystfisket og reiselivsnæringen, sier lederen for Folkeaksjonen Gaute Wahl.

Gaute Wahl

– Kampen for et oljefritt Lofoten, Vesterålen og Senja er den viktigste miljøsaken i dag, sier lederen for Folkeaksjonen Gaute Wahl.

Foto: Anita Nour Borkamo / NRK

– Stort engasjement

Underskriftsaksjonen har pågått siden Folkeaksjonen ble stiftet 17. januar.

– Engasjementet har vært svært stort og vi har samlet mange underskrifter som de rødgrønne skal få, sier Gaute Wahl.

– Å åpne for oljevirksomhet vil også øke norske klimagassutslipp i en tid hvor de skal reduseres mot null. Derfor krever vi, med sterk støtte i befolkningen, at det ikke settes i gang oljevirksomhet i disse områdene, sier Wahl.