Hopp til innhold

- En udetonert miljøbombe

Ordføreren forventer at vraket av "Erich Giese" utenfor Narvik blir fjernet før vraket av "Murmansk" i Vest-Finnmark.

Erich Giese

Flere ganger har olje lekket ut av 'Erich Giese', som ligger på om lag 70 meters dyp utenfor Narvik.

Foto: Mona Gingstad / NRK

Den tyske jageren "Erich Giese" ble senket under sjøslagene om Narvik i 1940, og ligger 300 meter fra småbåthavna på Ankenes i Narvik. Vraket inneholder over 300 tonn olje, og har hatt flere lekkasjer siden det ble senket.

- Man må vel kunne se på det som en udetonert bombe som vi på ingen måte har kontroll på i dag, sier ordfører i Narvik Karen Margrethe Kuvaas.

Karen M. Kuvaas

Narvik-ordfører Karen Margrethe Kuvaas vil ha sikret den tyske jageren utenfor småbåthavnen.

Foto: Bendiksby, Terje / SCANPIX

Skipsvraket er rangert som det nest farligste i Norge. Vraket av russiske "Murmansk", som har fått mye oppmerksomhet denne uken, er "bare" rangert på en 24. plass.

Les: Mange vrak farligere enn "Murmansk"

Kuvaas oppfordrer nå myndighetene på nytt om å håndtere det tyske vraket utenfor Narvik.

- Ja, og det forventer jeg blir gjort. Jeg vet at tidligere ordførere har trykket på i forbindelse med denne problematikken, og det er noe jeg vil følge opp, sier hun.

"Glemt" i 60 år

Gjentatte oppfordringer til sentrale myndigheter om å heve skipet, har ikke ført fram.

Tirsdag denne uken startet Statens Strålevern sine undersøkelser av skipsvraket "Murmansk" ved Sørvær i Vest-Finnmark. Ordføreren i Hasvik, Eva Husby, krever at det russiske skipsvraket blir fjernet umiddelbart.

Narvik-ordfører Kuvaas forventer imidlertid at Fiskeriminister Helga Pedersen (Ap) forholder seg til de antatt farligste skipsvrakene først.

- Sånn som jeg forstår det er "Erich Giese" rangert høyere, og det må jo ha konsekvenser for prioriteringen, sier hun.

Frykter miljøkatastrofe

Og Kuvaas får støtte hos havnefogden i kommunen, Rune Arnøy. Han er svært skuffet over at myndighetene ikke har gjort noe med alle skipsvrakene der, og frykter at en større oljelekkasje må til for at "Erich Giese" skal bli fjernet.

- Vrakene begynner å bli temmelig gamle. Vi vet de ruster, og vi har filmet det. Vi frykter den dagen skal komme at vrakene kollapser og vi får et større oljeutslipp før noe skjer.

- Hvilke konsekvenser kan oljeutslipp ha for miljøet i området?

- I og med at vrakene ligger så dypt, vil denne oljen spre seg over et stort område. Det er helt klart at det vil medføre stor forurensing på fjærsoner og på land som vil skade både fugl og fisk, hevder Arnøy.

Ingen tegn til stråling

Statens Strålevern har foreløpig ikke funnet tegn til stråling ombord i vraket av "Murmansk" i Vest-Finnmark.

- Vi har i dag ikke funnet forhøyede verdier av radioaktivitet, sier Inger Margrethe Eikermann fra Statens Strålevern.

Heller ikke prøvene som ble tatt i 1994 og 1995 viste tegn til stråling, opplyser Eikermann. Arbeidet fortsetter denne uken.