NRK Meny
Normal

- En krigserklæring fra Ap

Arbeiderpartitopp vil se bort fra Soria-Moria-erklæringen om oljeboring i Lofoten. - Umodent, utspill mener SV.

OLJE I NORD: Vågard Erdahl (tv) og Magnus Bjørnsøn Pettersen fra Kabelvåg og Vågan Natur og Ungdom,
Foto: Billy Jacobsen / NRK

I går ba Arbeiderpartiets fylkesleder i Nordland, Gunnar Skjellvik, programkomiteen i partiet se bort fra enigheten i Soria-Moria-erklæringen. Regjeringen har blitt enig om å vente til 2010 med å trekke konklusjoner i forhold til boring i Lofoten og Vesterålen.

Les: Krever raskere avklaing

Marit Tennfjord, Nordland SV

BEKYMRET: Marit Tennfjord, leder i Nordland SV mener det er et utidig utspill av Skjellvik.

Foto: Ola Helness / NRK

Irriterer SV

Men det er ikke raskt nok for Skjellvik. Han vil ha en avklaring om oljeboring nå, og krevde at leteboring utenfor Nordland må inn i partiprogrammet som skal gjelde fra neste år.

Dermed reagerer regjeringspartner SV.

- Jeg synes det er direkte utidig å på denne måten prøve å sette til side enigheten fra regjeringserklæringen, men direkte overrasket er jeg ikke, sier leder i Nordland SV, Marit Tennfjord.

Krigserklæring

- Arbeiderpartiet har etter at forvaltningsplanen ble vedtatt ønsket å åpne nye letebrønner, men at de går så åpent ut som dette, er veldig alvorlig, mener nylig avgått leder i Nordland SV, Kirsten Hasvoll.

Hun mener utspillet gjør samarbeidet mellom de to partiene vanskelig, både i fylket og på regjeringsnivå. Denne saken vil også være avgjørende for en eventuell ny rød-grønn regjering.

- Å si nei til oljeboring utenfor Lofoten er en av de aller viktigste sakene for SV, så for oss er dette nesten som en krigserklæring å regne, sier Hasvoll.

Liten tro på vedtak

Leder i Nordland SV, Marit Tennfjord, har likevel liten tro på at Skjellvik får regjeringen til å åpne for oljeboring denne perioden.

- Jeg regner med at sentrale politikere i Arbeiderpartiet er voksne nok til å stå ved inngåtte avtaler. Skjellvik må få lov til å komme med et slikt soloutspill i forhold til programarbeidet i partiet sitt, men jeg har svært liten tro på at han får gjennomslag, sier Tennfjord.

Video

Distriktsnyheter fra Nordland. TV
Nyhetsreportasje fra NRK.
Hver dag havner store mengder med dårlig renset kloakk rett ut i fjordene våre. En rekke store norske kommuner bryter nemlig rensekravene viser NRKs kartlegging.