NRK Meny
Normal

- En bygning som selve livet

- Dette er mer enn en bygning; det er en skulptur av et menneske. Slik beskriver Rolf Steffensen Hamsun-senteret, den ruvende tårnbygningen på Oppeid.

Hamsunsenteret snart ferdig

SLUTTSPURT: Hektisk sluttspurt på Hamsun-senteret, men alt er i rute til den historiske åpningsfesten, som ventelig vil samle flere tusen mennesker.

Foto: Billy Jacobsen / NRK

Rolf Steffensen er prest av profesjon, men også ordfører i Hamarøy. Og han ser med glede og spenning frem til den historiske begivenheten, selve åpningsfesten for senteret 4.august, på 150-årsdagen for Knut Hamsuns fødsel.

- Senteret skal også bli et senter for debatt, sier Steffensen.

Bygg med hårfrisyre

Det mørke tårnet med bambusstenger anrettet som en gedigen hårfrisyre på taket, kneiser som en attraksjon og landemerke i Hamarøy.

Rolf Steffensen, ordfører i Hamarøy.

HISTORISK FEST: Ordfører og prest, Rolf Steffensen, gleder seg til åpningen av Hamarøy-senteret.

Foto: Billy Jacobsen / NRK

-Arkitekten, Steven Holl, sier at han har ønsket å skape en bygning som er et kunstnerisk uttrykk for elementer i Hamsuns liv, men også en tolkning av Hamsun som dikter, og ikke minst som menneske, sier Steffensen, som har møtt Holl.

Bygningene rommer flere utstillingslokaler oppover i etasjene, og storsal for konserter og forestillinger. Hamsunesenteret skaper allerede begeistring:

- Jeg kan forestille meg at bygningen er en arena der usynlige krefter kjemper, på samme måte som de gjør det i kroppen vår. Jeg kan kjenne meg igjen i akkurat det når jeg er der inne, at sånn er livet, sier Steffensen.

Hva mener du at turister og besøkende bør få med seg i Hamarøy?