Hopp til innhold

- Døm dem for grov korrupsjon

Aktor ba i dag retten om å dømme de fire tiltalte i Fesil-saken for grov korrupsjon.

Statsadvokat Tom Bertil Eriksen mener det ikke er tvil om at de fire bedriftslederne er skyldige i grov korrupsjon.

Under prosedyren i Hålogaland lagmannsrett i dag sa Eriksen at aktoratet mener det er bevist at de tiltalte visste hva de gjorde.

- Her er det er mangel på dokumenter, og det som ble ført i regnskapet er bare viss vass, sa Eriksen under prosedyren på ankesaken.

De fire bedriftslederne fra Helgeland er anklaget for grov korrupsjon etter et omstridt kjøp av en hestehenger.

Hestehenger og vennetjenester

Påtalemyndigheten mener det var en fiktiv avtale som innebar at en tidligere styreleder i Fesil Rana Metall og konserndirektør i Fesil ASA mottok en kombinert bobil og hestehenger til en verdi av vel 1,4 millioner kroner.

Forsvarer Berit Reiss-Andersen sa under sin prosedyre at de tiltalte ikke kan dømmes fordi det aldri har vært snakk om en gjenytelse for det de tiltalte kaller en vennetjeneste.

- Ærede rett, dere må svare nei på spørsmål om min klient er skyldig, sa Reiss-Anersen.

I Rana tingrett ble den tidligere Fesil-sjefen i oktober i fjor dømt til tre års fengsel for grov korrupsjon. Den tidligere eieren og daglige lederen i Mo Bygg og Anlegg ble dømt til ett år og tre måneders fengsel. I tillegg ble en tidligere verksdirektør og en tidligere økonomisjef i Fesil kjent skyldig og dømt til ti måneders fengsel for medvirkning til korrupsjon.

Grov korrupsjon har en strafferamme på ti år.