Brant ned til grunnen: – Det var et landemerke

To store husbranner på ett døgn preger lokalsamfunnet i Hadsel.

Boligbrann i Hadsel

– Casa Eide var på mange måter et landemerke på øya, sier ordfører.

Foto: Inger Grøm Steinum

For andre gang på under ett døgn brøt det ut storbrann i Hadsel kommune i Vesterålen. Den siste brannen jevnet et landemerke med jorden.

– Det var et spesielt bygg. Et livsverk som var bygd opp gjennom mange år, sier ordfører i Hadsel Kjell-Børge Freiberg til NRK.no.

Huset, som på folkemunne er kjent som Casa Eide, ble reist på 70-tallet som et helt vanlig hjem. Men etter utallige utbygginger, påbygg og runder med oppussing fikk det mer og mer oppmerksomhet.

Røyk og giftige gasser

Boligbrann i Hadsel

Dette er alt som står igjen etter storbrannen i natt.

Foto: Inger Grøm Steinum
Brann Stokmarknes

Fire personer reddet seg ut av den brennende bygningen.

Foto: Tone Marit Sørensen
Boligkompleks brant ned til grunnen Stokmarknes

Det er ikke noe igjen av det tidligere blikkfanget på Lille Børøya etter brannen.

Foto: Rayner Skare Lind

– Det var en lokal attraksjon. Huset hadde en utforming og en arkitektur som bar preg av alle endringene, forteller ordføreren.

Det var like før klokken 22.30 at politiet i Midtre Hålogaland fikk melding om den kraftige brannen i en bolig på Lille Børøya på Stokmarknes.

Ifølge politiet var det huseieren som selv varslet om brannen.

Alle nødetatene rykket ut, men de fire personene som befant seg i boligen kom seg til alt hell uskadd ut. På grunn av kraftig røykutvikling og giftige gasser ble beboere fra fire omkringliggende hus evakuert og innkvartert på Vesterålen Kysthotell.

– Landemerke

– Casa Eide var på mange måter et landemerke på øya. Det var spesielt, og kanskje ikke helt på linje med den nordnorske byggetradisjonen. Men det var et blikkfang, sier Freiberg.

Brannvesenet jobbet i hele natt med å få kontroll over flammene, men boligen sto ikke til å redde. Årsaken til brannen er foreløpig ikke kjent, men vil bli etterforsket.

– Huset kledde plassen det stod på, og hadde nok stor betydning for familiene som nå ikke har noe igjen. Verdien for de som mistet hjemmet sitt gjør nok mange Hadsel-væringer seg tanker om. Det er ikke noe igjen, sier ordføreren.

– Hvordan har to branner på ett døgn preget Hadsel-folket?

– Det har definitivt preget lokalsamfunnet. Selv om vi er en stor nordlandskommune kjenner alle stort sett alle. Det å stå uten hjem er grusomt.

Andre brann på ett døgn

Like før midnatt tirsdag kveld kom det også melding om brann i Hadsel kommune. Huset var overtent da nødetatene kom fram til stedet.

– Folk tar definitivt vare på hverandre her. I natt var det flere som ble berørte på grunn av røykutvikling. Vi sørget for at de som trengte det ble innlosjert andre steder, avslutter Hadsel-ordfører Kjell-Børge Freiberg.

Det er ikke meldt om større personskader etter de to brannene i Hadsel kommune.