- De forstår at jekta er en skatt

Salten Museum er positiv til å flytte verdens eneste originale nordlandsjekt til Lofoten.

Jekta Anna Karoline

ANNA KAROLINE: Jekta kan bli flytta til Lofoten.

Foto: NRK

- Først og fremst er det hyggelig at det er krefter i Lofoten som faktisk forstår hva slags skatt Anna Karoline er og som har lyst å ta vare på denne skatten. I tillegg ser de markedmessige muligheter i et slikt prosjekt, sier direktør Harry Ellingsen ved Salten Museum.

Det er Salten Museun som eier jekta.

- For det har vi faktisk ikke fått til å få forståelse for i Bodø.

Jekta Anne Karoline

I BODØSJØEN: I dag er jakta innelåst i et skur i Bodøsjøen.

Foto: Kåre Riber Ramskjell / NRK

- For å si det enkelt så har vi stort sett bli møtt med likegyldighet. Vi har ikke opplevd entusiasme noen steder i kommunen for dette prosjektet.

LES OGSÅ: Hvor skal jeg bo?

I helga kom beskjeden om at ei gruppe privatpersoner vil flytte jekta fra Bodø til Lofoten. Men det mektige skipet har stått på land i Bodøsjøen i 50 år.

- Et historisk minne

LES OGSÅ: Vil flytte jekta

I flere år har Harry Ellingsen sammen med en gruppe entusiaster arbeidet for å få Bodø kommune med på å bygge et museum rundt jekta Anna Karoline i det indre havneområdet i Bodø.

Både norske og utenlandske arkitekter har kommet med spennende konkrete forslag til hvordan et slikt museum kan se ut, uten at Bodøs politikere har engasjert seg.

- Vårt mål er at båten skal få sikker oppbevaring og blir fremstilt for publikum som det unike historiske minnet som jekta er, sier Ellingsen.

Anna Karoline er verdens eneste bevarte originale nordlandsjekta. Den ble henta fra Lofoten av det daværende Nordlandsmuseet for 50 år siden.

- Jeg synes at det er viktigere enn at den blir bevart enn at det blir gjort i Bodø. Så det er ikke en umulig tanke. Men man må huske at båten eies av museumsforeninga og det er den foreninga som må deponere den eller gi den opp.