NRK Meny
Normal

- Bryter egne prinsipper

Ved å la industrigiganter kjøpe opp trålere med fiskekvoter, bryter Fiskeriminister Helga Pedersen med egne prinsipper. Det mener Høyres Ivar Kristiansen.

Fisketråler
Foto: ARKIV / Scanpix

Han reagerer på at stadig flere trålere blir solgt til industrien, når det finnes fiskere som ønsker å kjøpe båter.

- De skulle tenne lys i husene og følge lov og regelverk i fiskeriene, men det er det stikk motsatte de gjør nå. Og det er stikk i strid med Høyre-politikk, sier høyrepolitiker Ivar Kristiansen.

Reagerer

Det er salget av torsketråleren "Rosvik" fra Troms som får høyrepolitikeren til å reagere. Flere selskap ønsket å kjøpe tråleren, og til slutt var det to igjen. Andenes Havfiskeselskap håpet på å få tilslag, men det var Troms som gikk av med seieren. Og selskapet i Troms måtte få dispensasjon fra loven, siden det ikke er eid av fiskere.

- Det heter at for å drive fiske på dette nivået skal du ha en fiskerieid flåte. For å overta denne tråleren må du tilfredstille krav. Du må være såkalt regisrtert fisker. Det var altså dette Andenes selskapet, og ikke dette Troms-selskapet, påpeker Kristiansen.

Dispensasjon

Det er Nergård konsernet, med base på Senja, som har fått dispensasjon fra loven til å kjøpe tråleren Rosvik. Statssekretær i Fiskeridepartementet, Vidar Ulriksen, avviser at de bryter loven og egne prinsipper.

 

- Det er slik at det er mulig bruke skjønn når det gjelder om det skal innvilges dispensasjon eller ikke. Og det er det vi har gjort. Det samsvarer fult og helt med Soria Moria-erklæringen, sier Ulriksen.

- Når du har lover og regler kan du ikke følge dem ved hjelp av skjønn. Det er bevist at de måtte gi dispensasjon fra loven, til tross for at selskapet på Andenes ikke hadde behov for å få dispensasjon. Dette er i beste fall en mørk bortforklaring fra politisk ledelse i fiskeridepartementet, mener Kristiansen.