- Bør pensjonere meg

En fullsatt kirke opplevde Lucia-konserten i Bodø domkirke torsdag morgen. For sangfuglen Trude Lillegaard var dagens konsert den 14. i rekken.

Lucia, Trude Lillegaard. Foto: Anne Aase
Foto: Anne Aase / NRK

- Første gang jeg var med på Lucia-konserten var jeg 13 år. Det var veldig spennende og mye nye inntrykk å ta inn. Jeg hadde vært på konsertene tidligere, men det blir noe helt annet å synge i den atmosfæren det er.

De unge sangfuglene begynte dagen med frokost i kirken klokken 06.00 torsdag morgen. Klokken 06.45 begynte de å gjøre seg klare, rettet på den hvite kjolen og håret og tente de hvite lysene.

Luciakoret. Bodø domkirke. Foto: Anne Aase.
Foto: Anne Aase / NRK

- Nervøs spenning

Inn til en fullsatt, mørk, stille kirke kom de spaserende med sine hvite kjortler med et med lys i hånda og sang. Det var vakkert og stille og man kunne sikkert ha hørt en knappenål falle. For Lillegaard er det like spennende hver gang.

- Når vi går inn i kirken er det en slags nervøs spenning. Det går ikke an å forklare. Det blir sikkert litt som for publikum, du har en forventning om det som skal skje. Da må du bare innfri forventningene, og endelig er du i gang med det du er mest glad i.

Julestemning i august

Lillegaard mener det ikke er noen forskjell fra gang til gang hun opptrer på Lucia-konserten i kirken.

- Det er ikke noen forskjell, jeg er like spent og nervøs som når jeg stod her som 13-åring. Det er noe eget, så jeg går og gleder meg til denne konserten hele året. Jeg begynner med julestemningen i august når vi starter øvelsene.

- Blir ikke kvitt meg så lett

Deler ut Lussekatter. Foto: Anne Aase.
Foto: Anne Aase / NRK

Årets konsert ble en intim konsert med en unik atmosfære, mener Lillegaard.

- Det som var annerledes i år, i forhold til tidligere, var at vi bare var 28 stykker. Tidligere har vi vært oppe i 40. Det ble derfor et veldig lite og intimt kor og jeg følte vi gjorde alt vi kunne gjøre for at dette skulle bli en fin konsertopplevelse.

- Du er med for 14. gang nå. Hva er det som gjør at du holder koken?

- Stemningen og alt. Strengt tatt så burde jeg vel pensjonere meg snart, for det er jo et ungdomskor. Men, nei de blir ikke kvitt meg så lett.

Flere konserter

Klokken nærmer seg 08.30 og Lillegaard må haste videre. En lang dag står foran henne. Hun har en halv time til å forberede seg til neste konsert. Deretter går det slag i slag med konsert på Bodin skole og i fengselet.

Luciakonsert. Bodø domkirke. Foto: Anne Aase.
Foto: Anne Aase / NRK