Hopp til innhold

- Bøndene gjør det farlig i trafikken

Bønder kan skape farlige situasjoner når de plasserer rundballer nært trafikkerte veier. Det mener lederen av viltnemda i Ballangen, Asle Hansen. Når elgen kommer for å beite på rundballene, er den få meter unna tett trafikk.

Høyballer nær veien

HØYBALLER NÆR VEIEN: Hit kommer elgen for å beite.

Foto: Kjell Mikalsen

Bilist Per Bjerke er én av mange som har fått et sjokkartet møte med skogens konge.

Per Bjerke

FIKK SEG EN STØKK: Per Bjerke ante fred og ingen fare da elgen plutselig dukket opp.

Foto: Kjell Mikalsen

– Jeg registrerte at elg var det, og den hadde jeg fått opp på panseret, og over hele frontruta. Så frontruta og en del av taket kom ned inne i bilen.

Uhellet kunne nok vært atskillig alvorligere enn det det ble, sier Bjerke til NRK.

2400 elg skades i året

Bilføreren klarte seg, men det gjorde ikke elgen, den delte skjebne med mer enn 2400 andre elger, som ble skadd eller drept i trafikken i Norge i løpet av ett år.

Nå mener bonde og viltnemndleder Asle Hansen i Ballangen at gårdbrukere som plasserer høyballer nært vei, bidrar til å skape trafikkfare.

Se video:

Video Elgdød i trafikken

– Det er det ingen tvil om. Vi har i viltnemnda søkt etter elg i områder der høyballene er lagret nær vei, uten å være inngjerdet.

Men er høyballene inngjerdet, går det bra, da skjønner elgen at den ikke kommer seg fram til mat, understreker Asle Hansen.

Bil etter kollisjon med elg

VOLDSOM TRØKK: Det er ikke bare bare når elg møter bil.

Foto: Kjell Mikalsen

Masse godsaker for elgen

Men det er ikke bare bøndene som har mat som elgen liker. Trær, med bark skudd og greiner er i tillegg til å være mat for elgen, også et skjulested for dyrene.

Derfor har vegvesenet skogfelling langs veien som et viktig tiltak for å redusere elgpåkjørsler.

– Både trafikken har økt, og elgbestanden. Dermed er det en større sjanse for at de skal møtes på denne måten, sier Rune Amundsen, trafikksikkerhets-koordinator i Statens Vegvesen.

Øker kvota

Elgkvoten i Norge i fjor var satt til 45200 dyr. 81 % prosent av kvoten ble felt. I Ballangen kommune øker de elgkvoten for å øke trafikksikkerheten.

– Elgen trekker også i sentrum, og elg som utgjør en trafikal risiko på vinterstid. Derfor kan det skytes 233 elg i år, sier Asle Hansen i viltnemnda.

Per Bjerke, som kjørte på elgen, har fått sin lærepenge.

– Jeg tror nok at om jeg ser et elgskilt langs veien, vil jeg roe ned farta.

Her ryddes det vei

MÅ RYDDE UNNA SKOG: Dette er ett av tiltakene for få ned elgdøden i trafikken.

Foto: Kjell Mikalsen