- Ble styrt av indre stemmer

Mannen som drepte Ann Mari Solås (32) i Bodø var psykiatrisk pasient, forteller forsvareren.

Drap på Mørkved.

DREPT I DAG TIDLIG: Ann Mari Solås (32) ble drept i dette huset tirsdag morgen.

Foto: Leif Inge Larssen / NRK

Norsk-iraneren innrømmer å ha knivstukket Ann Mari Solås (32) i Bodø, slik at hun døde tirsdag morgen. Mannen erkjenner imidlertid ikke straffskyld, og forklarer at stemmer befalte han å begå drapet.

- Han har forklart at han har gjort dette uten noen tanker for offeret. Han har blitt styrt stemmer i hodet, han sier selv å være psykotisk, sier mannens forsvarer Nils Aga til NRK.

Etter at mannen kom til Norge i 1991, har han vært til behandling på psykiatrisk institusjon tre ganger, senest i 2006. Hvert av oppholdene varte i en til to måneder.

Video nsps_upload_2008_12_16_20_20_3_444.JPG
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Se video: - Styrt av stemmene i hodet

Kuttet ut medisinene

Siktede har siden hans siste opphold i psykiatrien gått på sterke medisiner. Til sin advokat forklarte siktede at han sluttet å ta medisinene for et par måneder siden.

- Han sier selv at medisinene førte til bivirkninger i form av at han la på seg. Det ønsket han ikke, derfor har han sluttet å ta medisinene. Det mener han er grunnen til at han hørte stemmer som befalte han til å drepe, sier Aga.

Også tidligere skal mannen i en periode ha sluttet å ta medisinen, noe som resulterte i at han prøvde å ta sitt eget liv med kniv. Aga sier mannen er sterkt er preget over det som har skjedd.

- Han har det fælt. Han gråter og er lei seg, han forstår hva han har gjort, og syntes det er fælt.

Psykiatrisk vurdering

Politiet gjennomførte psykiatriske vurderinger av siktede tirsdag ettermiddag, forteller kriminalsjef Arne Hammer.

- Det har i dag vært gjennomført en juridisiell observasjon for å avgjøre om mannen er strafferettslig tilregnelig. Og den sakkyndige har sådd tvil om tilregneligheten til personen. Dette må vurderes videre.

Dersom siktede ikke blir funnet strafferettslig tilregnelig, kan han heller ikke stilles for retten. Mannen kan i steden bli dømt til forvaring, bekrefter politiet.

- I første omgang er han varetektsfengslet. Det vil bli gjort vurderinger videre. Vi skal innhente behandlingshistorikk for å få dokumentert de tingene forsvareren peker på, sier Hammer.

Deltok i hellig krig

Mannen kom til Norge i 1991 som politisk flyktning gjennom FN, og bodde i Mo i Rana til midten av 1990-tallet. Siden da har han bodd i Bodø, og vært til psykiatrisk behandling tre ganger ved Nordland psykiatriske sykehus.

Norsk-iraneren skal ha forklart at han har tjenestegjort i hellig krig, før han ble fengslet for sine politiske meninger i Iran. Aga tviler på at hans klient er strafferettslig tilregnelig.

- Jeg mener dette er et tilfelle for psykiatrien, og ikke for norsk fengselsvesen. Han bør snarest slik jeg ser det få behandling.

Mannen ble selv skadet da han drepte Solås tirsdag morgen.

- Han brukte kniv, og kvinnen har prøvd å forsvare seg ved å dytte og sparke. Gjennom dette har tommelen hans blitt skåret opp, slik at han måtte sy den, sier Aga.

Video nsps_upload_2008_12_16_19_9_9_429.JPG
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Se video: Nabo hørte noen brøle som besatt