NRK Meny
Normal

- Ble ikke lurt av bankene

Terrakommunene skrev under på det juridiske ansvaret for de lånene de nå krever slettet.

Terra-forfattar Morten Hofstad i skrivestova
Foto: Privat

Det mener journalist Morten Hofstad i Finansavisen.

Torsdag denne uke ble det klart at Narvik og Haugesund får slettet noe av terra-gjelda med 88 millioner kroner . Dette er i hovedsak renteutgifter på lånene. Men kommunene må likevel betale tilbake lånebeløpene.

Stort tap for kommunene

Kommunene mente Depfa Bank ikke hadde lov til å låne de penger og gikk dermed til rettsak med krav om at lånene ble erklært ugyldig og slettet.

I begynnelsen av september kom dommen. Kommunene måtte betale tilbake gjelda si , for Narvik er det 190 millioner kroner.

– Resultatet fra London er et stort tap for kommunene. De får ikke sletta gjelda si, og banken handlet i god tro. Banken gjennomførte også en grundig kredittsjekk av kommunene, sier journalisten i Finansavisen.

Det var Morten Hofstad som avslørte Terra-skandalen høsten 2007. Åtte norske kommuner hadde lånt 1,4 milliarder kroner og investert i råtne amerikanske verdipapirer. Gjennom de to siste årene har kommunene slåss med nebb og klør for å få sletta den gigantiske gjelda.

Kommunene fikk informasjon

Hofstad tror ikke kommunene vil nå sitt mål om å få sletta gjelda si.

– Kommunene ble ikke lurt av bankene. De fikk grundig informasjon hele veien, og de deltok på årlige seminar. Kommunene har dessuten signert låneavtalene der de tar ansvar for det juridiske innholdet i låneavtalene, sier Morten Hofstad.

Ordfører i Narvik Karen Margrethe Kuvaas (Ap) varsler nå at kommunen viol anke dommen.