Hopp til innhold

- Behandlingen var ikke god nok

- Med bakgrunn i det som skjedde, og med etterpåklokskapens lys var det ikke godt nok. Men det var ikke mulig å forutse det som skjedde.

Rettspsykiatrisk sakkyndig Steinar Nilssen

VITNET: Rettspsykiatrisk sakkyndig er Steinar Nilssen, assisterende overlege ved Nordlandssykehuset psykiatri.

Foto: Gerd Elise Martinsen / NRK

Det sa rettspsykiatrisk sakkyndig er Steinar Nilssen ved Nordlandssykehuset da han vitnet i retten i dag.

Ifølge tiltalebeslutningen skal den drapstiltalte 43-åringen overføres til tvungent psykisk helsevern. Dette er basert på at den tiltalte mannen ikke var tilregnelig da Ann Mari Solås ble drept 16. desember i fjor.

Var behandlingen han fikk god nok?

- Med bakgrunn i det som skjedde, og med etterpåklokskapens lys var det ikke godt nok. Men det var ikke mulig å forutse det som skjedde. Han nådde nærmest en platåfase, der han også gikk to måneder uten medisin. Men den sakkyndige vurderer ikke helsevesenet, sa sakkyndig Nilssen.


Ropte "Jeg er psykotisk"

- Kan man så kort tid i etterkant si "Jeg er psykotisk”, spurte bistandsadvokat Hilde Guldbakke.

- Ja. Men det er også grunnen til at jeg stusset. Men jeg har en del pasienter som har den type innsikt. Jeg bruker å si til mine pasienter at det er ingen som er syk i hele hodet hele tiden. Det er virkelighetsoppfatningen som er det mest grunnleggende ved en psykose – det er vanlig at de går inn og ut av psykoser. Og det er veldig individuelt. Man kan også lære seg å snakke om det, sa Nilssen.

Bistandsadvokat Hilde Guldbakke

Bistandsadvokat Hilde Guldbakke.

Foto: Gerd Elise Martinsen / NRK

- Kan psykoser gjøre at man kan gå inn og ut av de på sekunder eller minutter, spurte Guldbakke.

- Det er vanskelig i ettertid å si hvor lenge man er i en psykoser.

- Tror du dette hadde skjedd om han hadde gått på medisin?

- Jeg kan ikke svare deg, men jeg kan vise til rehab-teamet, sa Nilssen.

Kriseforebyggende tiltak

Nilssen fikk også spørsmål om den drapstiltalte 43-åringen utførte en fortsettlig handling, altså med viten og vilje.

- Jeg kan ikke svare på dette generelt, og ihvertfall ikke spesielt. Vi vurderer ikke forsett, vi forholder oss til våre terminologier, sa Nilssen.

Stod fast på konklusjon

Assisterende overlege i psykiatri og rettspsykiatrisk sakkyndig Steinar Nilssen ved Nordlandssykehuset sto i retten fast på sin tidligere konklusjon om at tiltalte er syk, og var psykotisk under drapet.

Blir 43-åringen kjent skyldig, vil straffereaksjonen være overføring til tvunget psykisk helsevern. Dersom Salten tingrett dømmer mannen til tvunget psykisk helsevern, er det et åpent spørsmål hvor lenge han vil være underlagt behandling. Allerede etter ett år kan han søke om å slippe fri. Påtalemaktens holdning vil avhenge sterkt av hvordan behandlingsapparatet bedømmer mannens tilstand og gjentakelsesfaren.

- Vært syk lenge

- Det er samsvar mellom de helseerklæringene og det som vitner har sagt i retten, ikke minst fra Siw Elisabeth Olsen, sa Steinar Nilssen.

Hjalp tiltalte å slåss mot stemmene

Han fastholdt Nordlandssykehusets diagnose som er mildt paranoid schizofreni.

- Mannen har hatt sykdommen i mange, mange år, og vi kan heller ikke utelukke at han har hatt sykdommer i sitt hjemland, sa Nilssen.

Vært innlagt tre ganger

Den tiltalte 43-åringen er opprinnelig fra Iran og kom til Norge som asylsøker i 1990. Han fikk norsk statsborgerskap i 1998. Han har tre ganger vært innlagt til psykiatrisk behandling.

Tiltalte har vært innlagt ved psykiatrisk avdeling på Nordlandssykehuset i Bodø tre ganger. Første gangen var mai-juni 1997, så fra juni-august 2001. Da hadde han tiltakende psykose. Tre år etter ble han lagt inn på nytt med psykose, fra august 2004 til oktober 2004. Da fikk han diagnosen paranoid schizofreni.