Vil utfordre Obama på fredelig vis

Tusenvis av demonstranter vil protestere i Oslo under president Barack Obamas besøk i desember. Politiet tror demonstrasjonene blir fredelige.

Klar for fredsdemonstrasjon

Klargjøring til fredsdemonstrasjonen den 10. desember. Arrangørene håper Obama vil legge merke til bannerne deres.

Foto: NRK

Politiet har gitt tillatelse til fire organisasjoner som vil markere seg den 10. desember. Blant dem er organisasjonen Fredsinitiativet.

I gang med forberedelser

Ildsjelene i organisasjonen har alledere startet forberedelser til den store fredsdemonstrasjonen på dagen for utdelingen av Nobels fredspris, og henger i disse dager ut plakater og lager bannere som de håper Obama vil få øye på under hans opphold i Oslo.

Den 10. desember skal bannerne brukes i demonstrasjonstoget som skal gå fra Jernbanetorget til Stortinget. Arrangørene håper på over 5000 deltakere, og lover en fredelig markering.

- Vi kommer til å ha utplassert vakter og kommer til å drive internkontroll på stedet. Vi har også tett kontakt og god dialog med politiet i forbindelse med markeringen. Så jeg tror ikke dette kommer til å bli noe stort problem, sier Hedda Langemyr i Norges fredsråd, paraplyorganisasjonen som står bak arrangementet.

Men da det ble arrangert en lignende demonstrasjon under NATO-toppmøtet i Oslo for to år siden, stjal blitzere all oppmerksomheten.

LES: 200 demonstranter pågrepet

- Vi har profilert dette som et rent fredspolitisk arrangement. Det ville vært et paradoks om noen skulle utøve vold i denne sammenhengen, sier Langemyr.

Plakater om fredsdemo

Thomas Tallaksen fra Fredsinitiativet henger opp plakater om fredsdemonstrasjonen i Oslo, 10. desember.

Foto: NRK

- Han må følge opp løftene sine

Thomas Tallaksen er i full gang med å forberede demonstrasjonen. Bannere skal lages og plakater henges opp slik at flest mulig får muligheten til å delta. Tallaksen håper de kommer så nær fredsprisvinneren at han får med seg budskapet de de vil gi ham.

- Vi ønsker å si til Obama at han må følge opp løftene sine i forhold til Afghanistan, atomvåpen, israelske bosetnoinger og våpenhandel og kontroll av håndvåpen, sier Thomas Tallaksen fra Fredsinitiativet.

- Vi regner med flere tusen menneske med på aksjonen den 10. desember. Vi kommer til å bli synlige denne dagen med parolene våre, og håper også Obama vil få med seg budskapene våre, legger han til.

Tallaksen mener demonstrasjonen vil finne sted på fredelig vis.

- Vi garanterer at det ikke vil bli bråk under vårt arrangement, sier Tallaksen.

Politiet ikke naive

Stabssjef i Oslo politidistrikt, Johan Fredriksen, sier han ikke er bekymret for bråk under fredsdemonstrasjonen til tross for bråket som oppstod under NATO-møtet i 2007.

Thomas Tallaksen, stabssjef Oslo politidistrikt

Thomas Tallaksen, stabssjef Oslo politidistrikt

Foto: NRK

- Men vi tar høyde for noen utfordringer. Fredsinitiativet har fremstått som en seriøs arrangør før. Det er andre som har sluttet seg til dem som har har en annen agenda. De gruppene er vi klar over, sier Fredriksen.

LES OGSÅ: Mottar 30 dødstrusler daglig

Fredriksen sier de vil følge med om grupper fra utlandet som er ute etter bråk prøver å delta på arrangementet.

- Dette er utdelingen av en fredspris, så de som bruker denne dagen å fremstå ufordelaktig vil ha dårlige kår i Norge i årene fremover, legger stabssjefen til.

Han frykter ingen gjentakelse av bråket under NATO-møtet eller Gaza-demonstrasjonene.Selv om de tillater mange å aksjonere denne dagen.

- Ytringsfriheten er for alle, så mange kan få delta i demonstrasjonen. Mange av de gruppene som tidligere har stelt i stand bråk har over tid nå vært rolige en god stund. Vi har en god dialog med dem, så jeg ser ikke egentlig det fiendebildet veldig klart nå. Men vi er ikke naive, så vi tar høyde for at noen kan ha en annen agenda, sier Fredriksen.