Vil ha erstatning etter Nobel-besøk

Urmaker frykter et tap på minst 200.000 kroner når Grand Hotel beleires under Barack Obamas besøk.

Halvor Bjerke, Urmaker Bjerke

Urmaker Halvor Bjerke forventer ikke at kundene vil føle seg velkomne mens Barack Obama er i byen.

Foto: Svein Erik Furulund / Scanpix

Hos Urmaker Bjerke på Karl Johan forventes det pause i julehandelen i dagene når Barack Obama er på norgesbesøk.

Urmakeren ligger vegg i vegg med Obamas overnattingssted, Grand Hotel, og vil dermed ligge på innsiden av en sikkerhetsring av politifolk og sperringer ut mot Karl Johan.

Grand-kvartalet blir meget sentralt også fordi fredsprisvinneren skal vinke til fakkeltoget fra balkongen, i tillegg til at Nobel-banketten arrangeres i lokalene.

- Kundene føler seg ikke velkomne

Nrk.no har vært i kontakt med en rekke forretninger rundt Grand-kvartalet, som blir berørt. Flere av dem kommer innenfor politiets sikkerhetssone, men de fleste har fått beskjed av politiet om at de mest sannsynlig får holde åpne.

Men det trenger ikke å bety business as usual.

Daglig leder Halvor Bjerke forventer at kundene forsvinner når de må sjekkes av sikkerhetsstyrker før de kan komme inn i butikken hans. Det vil opprettes et telt utenfor inngangen til Grand Hotel, hvor besøkende skal sjekkes.

- Vi har også tidligere opplevd hvordan det er når det kommer viktige gjester til Grand Hotel med omfattende sikkerhetsopplegg. Og da blir det helt stille hos oss. Vi får ingen kunder. De føler seg ikke akkurat velkomne, og konsekvensen er at vi lider store økonomiske tap, sier daglig leder Halvor Bjerke til nrk.no.

(Artikkelen fortsetter)

Urmaker Bjerke

Urmaker Bjerke ligger vegg i vegg med Grand Hotel, og regner ikke med noen omsetning mens Barack Obama er i Oslo.

Foto: Oddvin Aune, NRK

- Regner med store tap

Bjerke viser spesielt til Bill Clintons norgesbesøk i 1999. Kundene ble fysisk avsperret fra butikkene i to dager på grunn av det enorme sikkerhetsoppbudet. Den gang oppsummerte han tapt omsetning til 200.000 kroner.

- Vi sendte inn krav om tapt fortjeneste, men fikk ikke refundert noe, sier Bjerke.

Han tror at noe lignende vil skje i år.

- Dette skjer jo midt i julesesongen, så jeg regner med at vi får et tilsvarende tap i år, sier Bjerke.

Han har tenkt å sende ansatte på kurs både torsdag og fredag, i og med at han ikke venter noen kunder i det hele tatt, sier Bjerke, og legger til at de vil søke erstatning når de ser på totaltallene for året.

- Det er viktig at de som arrangerer får se hele regnestykket for dette. Det er noen som taper mye på Obamas besøk, og vi synes det er urettferdig om vi skal lide på grunn av det, sier han.

(Artikkelen fortsetter)

Bill Clinton i Oslo 1999

Slik så det ut da Bill Clinton kom kjørende nedover Karl Johan i 1999.

Foto: Lise Åserud , SCANPIX

Enkelte av butikkene ved Nobel-instituttet i Henrik Ibsens gate er bedt om å stenge i tidsrommet fra 10.00 til 12.00 torsdag. President Obama skal til insituttet for å kvittere for fredsprisen på formiddagen.

I området rundt Oslo Rådhus, hvor utdelingseremonien foregår fra klokken 13.00-14.15, har forretningsdrivende mottatt instrukser fra politiet om hvordan de skal forholde seg, men etter det nrk.no kjenner til er ingen foreløpig bedt om å stenge.

Europark forventer inntektstap

Parkeringskjeden Europark fikk erstatning via Utenriksdepartementet da Clinton besøkte Norge i 1999. Tre av deres parkeringshus i sentrum ble nemlig helt avstengt i to dager. Kommunikasjonsdirektør Pål Gleditsch antar at sikkerhetsforanstaltningene blir minst like omfattende i år.

Dermed regner de med at flere av deres 300 parkeringsanlegg i Oslo – både over og under bakken – må stenges.

- Vi tror at vi blir berørt, og vi vil søke erstatning om vi i ettertid kan påvise tap, sier han til nrk.no.

Q-park opplyser at de ikke har tatt stilling til å de vil søke om erstatning for eventuelt tapt omsetning.

Nrk.no har spurt Utenriksdepartementet hvordan de vil stille seg til slike erstatningskrav, uten å ha fått noe svar på spørsmålet.

Vil holde åpent

Også klesforretningen Lindex, som ligger vegg i vegg med hotellet, vil bli berørt. Overfor nrk.no opplyses det at butikken ikke er pålagt å stenge

- Vi må vurdere å søke erstatning i etterkant om vi ser at omsetningen er redusert betydelig og det ikke kommer én kunde, sier pressekontakt Nina Haugen i Lindex.

Buntmaker Studio H. Olesen i Rosenkrantz gate ligger inneklemt mellom Grand Hotel og hotellet Bondeheimen, som også vil bli okkupert av politi og sikkerhetsstyrker.

Daglig leder Henning Olesen sier at de ikke har hørt noe fra politiet ennå.

- Men vi er vant til dette, og har alltid holdt åpent når det har vært store sikkerhetsoppbud på Grand. Vi får mindre besøk, men har få konkurrenter i markedet, slik at vi ikke tror at totalomsetningen faller.