Hopp til innhold

Vargas Llosa roser Liu Xiaobo

Årets vinner av Nobelprisen i litteratur, Mario Vargas Llosa fra Peru, roser Den norske nobelkomité for valget av Liu Xiaobo.

Mario Vargas Llosa

Vinneren av Bobels litteraturpris i år, Mario Vargas Llosa roser Den norske nobelkomiteens valg av Liu Xiaobo.

Foto: DANIEL OCHOA DE OLZA / AP

Mario Vargas Llosa er i Stotckholm der han skal motta litteraturprisen i morgen.

Storartet valg

Liu Xiaobo

Mario Vargas Llosa roser Den norske nobelkomiteen for valget av Liu Xiaobo.

Foto: - / Afp

- Jeg syns det er storartet at fredsprisen går til en stor kinesisk kjemper som slåss for demokrati i sitt hjemland, sier Llosa.

- Kina, til tross for landets økonomiske suksess, er fortsatt et diktatur, et totalitært regime som slår kraftig tilbake mott all form for kritikk, sier den 74 år gamle forfatteren.

Da Mario Vargas Llosa ble tildelt litteraturprisen i oktober, understreket Svenska akademin Llosas kartlegging av maktstrukturer og hans skarpe bilder av individuell motstand, opprør og nederlag.

Llosa har også en politisk karriere bak seg, men avviser at han vil stille som kandidat i neste års persidentvalg i Peru.

Ikke mer politikk

- Da jeg utfordret Alberto Fujimori i valget for 20 år siden, så skyldtes det landets ekstraordinære situasjon. Det var borgerkrigstilstander og hyperinflasjon. Det var derfor jeg fant det nødvendig å ta opp kampen, sier Llosa i dag.

For 20 år siden tapte han kampen mot Alberto Fujimori som fikk orden på økonomien og vant kampen mot maoistgeriljaen, men som nå soner en lang straff for menneskerettighetsbrudd i sin presidenttid.

Beveget seg mot høyre

Mario Vargas Llosa var en politisk radikaler i sin ungdom, men beveget seg mot høyre etter hvert som han ble eldre, noe som irriterte den latin-amerikanske venstreintelligensiaen.

I Stockholm sa Mario Vargas Llosa på en pressekonferanse at han nå betrakter seg som en liberaler som bekjemper alle former autoritært og totalitært styre.