Fredsprisvinnere samles i Japan for å be om at Liu løslates

Fredsprisvinnerne Dalai Lama, Mohamed El Baradei og Frederik Willem de Klerk møttes i dag i Hiroshima for å diskutere nedrustning av atomvåpen og for å be om at Liu Xiaobo løslates.

Video Tidligere fredsprisvinnere vil be om Lius løslatelse

SE VIDEO: Leder av demonstrasjonene ved Den himmelske freds plass, Wu'er Kaixi ber om løslatelse av Liu Xiaobo.

De tidligere fredsprisvinnerne den tibetanske lederen Dalai Lama, leder for det internasjonale atomenergibyrået Mohamed El Baradei og Sør-Afrikas tidligere president Frederik Willem de Klerk møttes i dag i Hiroshima for å drøfte nedrustning av atomvåpen og Liu Xiaobo .

LES: Lundestad: Uklart om fredsprisen kan deles ut
LES: Heiberg frykter kraftige reaksjoner fra Kina

– Trist at Liu ikke er her

– At Liu Xiaobo ikke er her er veldig trist, sier Dalai Lama til AP.

LES OGSÅ: Dalai Lama ber om at Liu Xiaobo løslates

Wu'er Kaixi, en leder av protestene ved Den himmelske freds plass var også til stede under møtet.

– Jeg ser frem til den dagen når landet mitt har ytringsfrihet, sier Wu'er Kaixi og siterer Liu's siste tale før han ble fengslet.

Styrke fredsprisens budskap

Dert årlige møtet samler fredsprisvinnere for å gi arbeidet deres oppmerksomhet og for å styrke fredprisens budskap om menneskerettigheter.

– Dette møtet har enorm betydning. Dere er verdens ledere for fred som kan skape den globale bevisstheten vi trenger, sa Hiroshimas ordfører Tadatoshi Akiba da han åpnet det årlige verdensmøtet for nobelvinnere fredag.

En verden uten atomvåpen

Men verken Barack Obama eller Sovjetunionens tidligere president Mikhail Gorbatsjov var å finne i den noble forsamlingen.

Øverst på dagsordenen sto kampen for en verden uten atomvåpen.

– Kravet om en verden uten kjernefysiske våpen må være så sterkt at verdens ledere, også ledere i land med atomvåpen, vil finne den politiske viljen til å fjerne denne plagen fra verden, framholdt Akiba.

Hiroshima ble lagt flat av den amerikanske atombomben «Little boy» i august 1945. Den fire tonn tunge bomben pulveriserte alt innenfor en radius på 1,5 kilometer.