Hopp til innhold

Støre: Det er en verdig prisvinner

Utenriksminister Jonas Gahr Støre mener den kinesiske regimekritikeren Liu Xiaobo er en verdig fredsprisvinner. Men han er forberedt på reaksjoner fra kinesiske myndigheter.

Utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap)

Utenriksminister Jonas Gahr Støre synes Nobelkomiteen har en god begrunnelse for tildelingen av Nobels fredspris til Liu Xiaobo.

Foto: Sara Johannessen / Scanpix

Det var på forhånd varslet at kinesiske myndigheter ville reagere negativt dersom Liu Xiabao fikk prisen.

Les også: Kina advarte Nobelkomiteen

– Jeg ønsker ikke å spille dette opp, men det er ingen hemmelighet at Kina har sagt at en slik pris vil ha negative følger, sier Støre til NRK.

– Men vi har hele tiden svart at det er et klart skille mellom en uavhengig komité og den norske regjeringen. De må forstå at slik vårt samfunn fungerer, er Nobelkomiteen helt uavhengig.

– Vi skal ikke unnskylde komiteens arbeid

Men en slik uavhengighet er vanskelig for kinesiske myndigheter å forstå, sier Støre og peker på at det er snakk om to svært ulike kulturer.

– At det er en uavhengig komité, er uvant i Kina. Vi skal ikke be om unnskyldning for det arbeidet komiteen gjør, og må slå ring om dens integritet.

Støre understreker at Norge fører en langsiktig politikk i forhold til Kina og vil fortsette forholdet på vanlig vis. Kinas reaksjoner må stå for deres egen regning.

– Min holdning er at det ikke er grunnlag for å rette tiltak mot Norge som land, det vil ytterligere skade Kinas omdømme. De må finne en plass i forhold til det å tåle kritikk som kommer utenfra, sier utenriksministeren.

Stoltenberg gratulerer

Også statsminister Jens Stoltenberg gratulerer Liu Xiaobo med årets fredspris.

– Nobelkomiteen setter med denne prisen søkelyset på situasjonen for menneskerettighetene i Kina og fremhever sammenhengen mellom utvikling, demokrati og universelle menneskerettigheter. Liu Xiaobo får prisen for sitt forsvar av ytringsfrihet og demokrati på en måte som fortjener oppmerksomhet og respekt, sier statsministeren i en pressemelding.

Amnesty: Kommer til å utløse raseri

At tildelingen av Nobels fredspris til en kinesisk regimekritiker vil vekke sterke reaksjoner i Kina, er det ingen tvil om.

– Dette kommer til å utløse raseri i Kina, sier generelsekretær i Amnesty Norge, Jan Peder Egenæs.

Nobelkomiteens leder, Thorbjørn Jagland, gjorde det imidlertid klart at det er et hensyn komiteen verken kan eller vil ta.

– Komiteen er helt uavhengig av enhver regjering og parlament. Vi forholder oss kun til Alfred Nobels vilje. Når en mann blir dømt til 11 års fengsel for å ha ytret sin mening, ville det være helt umulig for oss å ikke gi denne prisen til ham, sier Jagland.