Hopp til innhold

Sp og SV i fakkeltog mot EU

Mens statsministeren gratulerer EU med fredsprisen, deltar en av hans statsråder i motdemonstrasjonen.

Per Olaf Lundteigen

Stortingsrepresentant Per Olaf Lundteigen er med og arrangerer dagens fakkeltog. Sp oppfordrer sine medlemmer om å delta.

Foto: Kristian Aanensen / NRK
Nikolai Astrup

Stortingsrepresentant Nikolai Astrup (H) mener det er skuffende at en statsråd demonstrerer mot en pris som regjeringen selv kaller upolitisk.

Foto: Cornelius Poppe / Scanpix
Bård Vegard Solhjell

– Nå synes jeg det er tid for å feire dem som faktisk har vunnet, sier miljøvernminister Bård Vegar Solhjell, som også er nestleder og parlamentarisk leder i SV.

Foto: Eivind Molde / NRK

SV-nestleder og barne- og likestillingsminister Inga Marte Thorkildsen trosset i ettermiddag kulda og var til stede på demonstrasjonen mot tildelingen av årets fredspris til EU.

SVs Ågot Valle var sykmeldt da Nobelkomiteen bestemte at årets fredspris skulle gå til EU.

– Jeg har tenkt ekstra på Ågot i dag. Hadde SV hatt sitt medlem i komitéen ville utfallet vært et helt annet, det vet vi, sier Thorkildsen til NRK.

Både SV og regjeringspartner Senterpartiet står på listen over aktører som står bak Freds­pri­s­ini­tia­ti­vet 2012, som arrangerer fakkeltoget.

Fra Sp er stortingsrepresentant Per Olaf Lundteigen med og arrangerer. Han tok oppstilling i front og ledet fakkeltoget fra Youngstorget og ned til Stortinget.

Senterpartiet oppfordrer på twitter sine følgere til å møte opp og ta med penger til en fakkel. De mest optimistiske drømte om 3000, men det var før kulda satte inn.

Ifølge politiet var det rundt 800 mennesker til stede i ettermiddag for å gå under parolen «EU 2012: Ingen verdig vinner».

– En statsråd bør holde seg for god

Høyres stortingsrepresentant og ivrig EU-tilhenger, Nikolai Astrup, mener SV og Sp med dette bidrar til å politisere fredsprisen.

– Det er veldig spesielt at folk fra regjeringen velger å gå i demonstrasjonstog mot en pris som den samme regjeringen mener er upolitisk. SV og Sp gjør nå dette til et spørsmål for eller imot EU, når det egentlig handler om fred. Jeg synes særlig statsråder bør holde seg for gode til det, sier Astrup.

Han mener det er problematisk å delta i en slik demonstrasjon, uavhengig av hvem vinneren er.

– Nobelkomiteen er uavhengig, så det setter en uheldig presedens hvis man begynner å demonstrere mot prisene fordi de mene det finnes mer verdige kandidater. Det sender uheldeldige signaler for eksempel til Kina, mener Astrup.

Vil vise solidaritet

Inga Marte Thorkildsen mener derimot det må være rom for å vise solidaritet med dem som er rammet av eurokrisen, og det hun mener er usosial høyrepolitikk fra EUs side.

– Jeg hadde lyst å stille opp for å høre appellene, særlig den greske appellanten. Jeg vil også vise solidaritet med dem som rammet av den høyrepolitikken som EU fører nå. For den er ikke fredsbyggende, sier Thorkildsen til NRK.

Men i morgen skal hun møte i Oslo rådhus og gratulere EU-representantene med prisen.

– Det er absolutt mulig å gjøre begge deler. Men jeg skjønner dem som synes det er vanskelig å markere mot en fredspris, men jeg synes det er ok å stille opp og høre appellene. Mitt politiske engasjement startet med EU-kampen i 1993 og 1994, og det er et sterkt engasjement hos meg fortsatt, sier Thorkildsen, som er datter av Nei til EU-leder Heming Olaussen.

Thorkildsen demonstrerer – Solhjell gratulerer

SVs miljøvernminister, Bård Vegar Solhjell, mener derimot at dette er tiden for å gratulere EU, ikke demonstrere.

– Jeg har selv gratulert EU-ledere jeg møtte med fredsprisen, senest nå Doha. Jeg ser fram til å gå i rådhuset og gratulere EU hjerteligst med prisen. EU har historisk i flere situasjoner spilt en viktig rolle for fred i Europa. Så kan man diskutere fredsprisen, men nå synes jeg det er tid for å feire de som faktisk har vunnet, og møte i rådhuset og gjøre det, sier Solhjell.

– Naturlig å markere

Likevel vil han ikke kritisere sin partifelle.

– Mange i SV ønsker nok å vise behovet for en annen utvikling i Europa enn vi ser nå. En mer sosial og rettferdig utvikling. Med stor oppmerksomhet rundt EU når EU-toppene er her, synes jeg det er naturlig at mange vil markere det, sier Solhjell.

– Er det greit at to regjeringspartier demonstrerer mot fredspristildelingen?

– Det er greit at mange mennesker og mange partier, som mange andre i Europa gjør, vil vise at de ønsker en annen politikk enn det som er ført i EU de siste årene, sier Solhjell.

– Ikke en verdig vinner

Per Olaf Lundteigen er ikke redd for å si sin ærlige mening om at EU får årets fredspris.

– Jeg er her for å vise at EU ikke er en verdig vinner, når man ser hvordan ting utvikler seg i EU. Vanskelighetene øker og folk føler større avmakt når det gjelder de demokratiske institusjonene.

Senterpartiet på Twitter
Foto: skjermdump

Han ser ingen problemer med at han som representant for et regjeringsparti, deltar i markeringen.

–Tvert imot. Det er viktig at vi som er uenige synliggjør det. Som stortingsrepresentant er det naturlig å stå sammen med dem mange som mener at EU ikke er en verdig vinner, sier Lundteigen.

Sp-statsråder boikotter

Det er tidligere omtalt at Sps statsråder er påfallende opptatte når prisen deles ut i morgen. I utgangspunktet hadde bare parlamentarisk leder Lars Peder Brekk tid til å delta. Etter å ha sjekket kalenderen en gang til, kommer også nestleder Trygve Slagsvold Vedum til å møte opp.

Da det først ble kjent at årets fredspris går til EU, sa Brekk til NRK at han «ikke er så overrasket over Jagland og Lundestad, for dette bekrefter bare deres egoer». Brekk sa også at han var skuffet over Sps medlem av Nobellkomiteen, Gunnar Stålsett, som også var med på avgjørelsen.

I november vedtok et enstemmig landsstyre i Senterpartiet at «tildelingen av Nobels fredspris til EU er upassende».