Hopp til innhold

Senterpartiet boikotter utdelingen av fredsprisen

Senterpartiet kommer til å boikotte utdeling av fredsprisen 10. desember. Partiets ledelse og stortingsgruppe deltar ikke i protest mot at EU ble tildelt prisen.

Senterpartiet vil boikotte årets utdeling av Nobels Fredspris 10. desember.

Nett-tv: Senterpartiet boikotter Nobel-seremonien i Oslo rådhus.

Lars Peder Brekk

Parlamentarisk leder i Senterpartiet Lars Peder Brekk.

Foto: Philip Hofgaard / NRK
Nikolai Astrup

Nikolai Astrup i Høyre mener Senterpartiet opptrer barnslig.

Foto: Cornelius Poppe / Scanpix

Det er ingen hemmelighet at motstanden mot tildelingen er stor i regjeringspartiet. Tidligere har senterungdommen bedt om at alle partiets representanter skal holde seg borte fra Nobel-seremonien i Oslo rådhus.

Landsstyret har slått fast at det var upassende å gi fredsprisen til EU.

– Dette er ingen god fredssak, så vi skal markere det skikkelig ved at Senterpartiets ledelse og stortingsgruppe ikke deltar, sier parlamentarisk leder Lars Peder Brekk.

– Vi ser at EU i dag skaper problemer for sine medlemmer. Der er rekordhøy arbeidsledighet og stor strid om valutasamarbeidet, sier Brekk til NRK.

Han ønsker selv å delta på utdelingen i respekt for nobelinstituttet. Men det er langt fra sikkert om Brekk kommer til å delta. Innad i partiet er motstanden stor, og saken om han skal delta er ikke ferdig behandlet.

– Vi jobber videre med saken, sier Brekk.

Siden 1905 har det vært tradisjon for at representanter for kongefamilien er til stede under seremonien. På benkeradene bak sitter representanter for regjeringen og Stortinget.

– 70 prosent av den norske befolkningen er imot et EU-medlemskap. Jeg tror de ville ha satt spørsmålstegn hvis vi, med liv og lyst, hadde gått inn i denne utdelingen.

– Barnslig

Nikolai Astrup Høyre kaller boikotten for useriøs og barnslig.

– Det er ganske skuffende at Senterpartiet velger å score billige politiske poeng på en sak som er mye større enn den norske medlemskapsdebatten, sier han.

– Jeg mener at det må være mulig for et parti som Senterpartiet å være en sterk motstander av norsk medlemskap i EU, men samtidig anerkjenne den rollen EU har spilt de siste 50–60 årene for å samle kontinentet og bevare freden, sier Astrup.

Direktør for nobelinstituttet Geir Lundestad ønsker ikke å kommentere boikotten utover at tildelingen ikke handler om norsk EU-medlemskap, og at den må sees i et historisk perspektiv.