Parlamentarisk leder i Senterpartiet Lars Peder Brekk.
Foto: Philip Hofgaard / NRKNikolai Astrup i Høyre mener Senterpartiet opptrer barnslig.
Foto: Cornelius Poppe / ScanpixDet er ingen hemmelighet at motstanden mot tildelingen er stor i regjeringspartiet. Tidligere har senterungdommen bedt om at alle partiets representanter skal holde seg borte fra Nobel-seremonien i Oslo rådhus.
Landsstyret har slått fast at det var upassende å gi fredsprisen til EU.
- Les også:
– Dette er ingen god fredssak, så vi skal markere det skikkelig ved at Senterpartiets ledelse og stortingsgruppe ikke deltar, sier parlamentarisk leder Lars Peder Brekk.
– Vi ser at EU i dag skaper problemer for sine medlemmer. Der er rekordhøy arbeidsledighet og stor strid om valutasamarbeidet, sier Brekk til NRK.
Han ønsker selv å delta på utdelingen i respekt for nobelinstituttet. Men det er langt fra sikkert om Brekk kommer til å delta. Innad i partiet er motstanden stor, og saken om han skal delta er ikke ferdig behandlet.
– Vi jobber videre med saken, sier Brekk.
- Les også:
Siden 1905 har det vært tradisjon for at representanter for kongefamilien er til stede under seremonien. På benkeradene bak sitter representanter for regjeringen og Stortinget.
– 70 prosent av den norske befolkningen er imot et EU-medlemskap. Jeg tror de ville ha satt spørsmålstegn hvis vi, med liv og lyst, hadde gått inn i denne utdelingen.
– Barnslig
Nikolai Astrup Høyre kaller boikotten for useriøs og barnslig.
– Det er ganske skuffende at Senterpartiet velger å score billige politiske poeng på en sak som er mye større enn den norske medlemskapsdebatten, sier han.
– Jeg mener at det må være mulig for et parti som Senterpartiet å være en sterk motstander av norsk medlemskap i EU, men samtidig anerkjenne den rollen EU har spilt de siste 50–60 årene for å samle kontinentet og bevare freden, sier Astrup.
- Kommentar:
Direktør for nobelinstituttet Geir Lundestad ønsker ikke å kommentere boikotten utover at tildelingen ikke handler om norsk EU-medlemskap, og at den må sees i et historisk perspektiv.
- Les også: