Rørt til tårer under datterens Nobel-seremoni

OSLO RÅDHUS (NRK): På første rad blant konger og statsoverhoder satt en stolt mor og far og to brødre. Familien til Malala Yousafzai var rørt til tårer og smilte bredt under datterens nobeltale.

Familien til Malala Yousafzai satt på første rad i Oslo Rådhus

På føste rad satt mor Tor Pekai og far Ziauddin Yousafzai sammen med minstebrødrene Khushal Khan og Atal Khan.

Foto: Kristian Aanensen / NRK

Mens eldstejenta har fått all verdens oppmerksomhet, har brødrene Khushal Khan og Atal Khan holdt seg i bakgrunnen.

Det har også mor Toor Pekai gjort.

Lav profil

I dag satt de på første rad i Oslo rådhus da søster og datter Malala Yousafzai mottok Nobels fredspris sammen med den indiske barnerettsaktivisten Kailash Satyarthi.

Den 17 år gamle skolejenta har tatt verden med storm og imponert med sin selvstendighet og engasjement for unge jenters rett til skolegang.

Mens faren til Malala, Ziauddin Yousafzai, stort sett alltid er to skritt bak sin datter, har moren Toor Pekai holdt en mye lavere profil. Sjelden eller aldri gir hun intervju.

Venninene til Malala i Oslo Rådhus

Malalas venninner var også på plass i Oslo rådhus.

Foto: Kristian Aanensen / NRK

Malala holdt i dag en engasjert tale om kvinners rett til skole, hvor hun identifiserte seg med alle de 66 millioner jenter som ikke går på noen skole i dag.

– Selv om jeg står foran dere her som én jente, en person som er 1.57 meter høy når jeg går med høye hæler, er jeg ikke én stemme. Jeg er mange. Jeg er alle disse 66 millioner jentene som ikke går på skole, sa Malala.

Takket foreldrene

Hennes egen mor var en av dem. Som mange andre pakistanske kvinner i sin generasjon, har hun ingen skolegang. Men hun er nå i ferd med å lære seg å lese og skrive.

I dag satt hun stolt og kry og kunne høre sin egen datter fortelle verden hvor viktig det er å utdanne mennesker for å unngå krig og økt fattigdom.

Malala rettet også en spesiell takk til foreldrene.

– Jeg vil takke faren min for at han ikke vingeklippet meg og lot meg fly. Jeg vil takke moren min for at hun har inspirert meg til å bli tålmodig og til å alltid si sannheten, sa Malala.

En rørt far holdt hånden over hjertet og nikket som en hilsen mot datteren.

Malala høstet også latter da hun påpekte at hun trolig er den eneste fredsprismottakeren som fortsatt slåss med småbrødrene sine.

– Jeg vil at det skal bli fred overalt, men akkurat det er noe mine brødre og jeg fortsatt jobber med, sa hun smilende.

Seremonien var imidlertid ikke helt uten dramatikk.

Men selv ikke en meksikansk student som løp helt opp til scenen der Malala og Kailash Satyarthi nettopp hadde mottatt fredsprisen, kunne ødelegge øyeblikket for den pakistanske familien.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Familien til Malala på første rad i Oslo Rådhus

Det var en tydelig preget familie som stolt så sin datter og søster motta Nobels fredspris i ettermiddag.

Foto: Kristian Aanensen / NRK

Venninner på plass

Til stede i Oslo rådhus var også to andre som har fulgt Malala lenge. Shazia Ramzan og Kainat Riaz, Malalas venninner, ble begge truffet av skuddene i skolebussen oktoberdagen i Swat-dalen i 2012. Skuddene som nær drepte tidenes yngste fredsprisvinner.

Malala, som hadde blogget for BBC om sin kamp for å få gå på skolen, var allerede berømt da hun ble skutt av Taliban.

Det var mange som ble beveget da Malala nøkternt fortalte om hvordan hun valgte å ikke la Taliban skremme henne til taushet.

– Jeg hadde to alternativer: Det ene var å tie stille og vente på å bli drept. Det andre var å ta til motmæle, og så bli drept. Jeg valgte det siste, jeg bestemte meg for å ta til motmæle, sa Malala til dundrende applaus.

Hun ble fløyet til England for å få behandling. Men selv om familien flyttet til Birmingham, glemte ikke den pakistanske jenta skolevenninnene.

Nå studerer de to ved The Atlantic College, som ligger utenfor tettstedet Llantwit Major i Wales.

NRK besøkte de to i oktober, fortalte de om den skjebnesvangre dagen for litt over to år siden.

Malala Yousafzai og Kailash Satyarthi mottar Nobels fredspris
Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix